Hlavní obsah

Ve Španělsku zpřístupnili největší krystalovou jeskyni Evropy

Novinky, mšv

Zcela poprvé se turistům otevřela unikátní jeskyně u andaluského městečka Pulpí. Jde o takzvanou geodu, velkou dutinu v hornině vyplněnou krystaly minerálů. Raritní je místo tím, že je největší svého druhu v Evropě a ve světovém měřítku mu náleží druhé místo, uvádí agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Španělsku se pro veřejnost otevírá největší geoda v EvropěVideo: Reuters

 
Článek

Fascinující jeskyni objevili mineralogové před 20 lety v roce 1999. Sestupuje se do ní skrze bývalý stříbrný důl, uzavřený v 60. letech minulého století. Po nově vybudovaném schodišti se turisté dostanou do síně, která, ač měří pouhých osm metrů na délku a dva metry na výšku, je do posledního centimetru vyplněna velkými průhlednými krystaly.

Foto: Profimedia.cz

Vnitřek jeskyně je díky krystalům velmi působivý.

Podobné útvary se podle geologa Francisca Fernandeze Ama vytvářejí miliony let. Jejich základem jsou unikající plyny, které v chladnoucích horninách vytvoří bubliny vyplněné minerálními roztoky. „Pak je zapotřebí dostatečné množství času i správné teploty, aby geoda vznikla,“ vysvětluje Amo.

Místní doufají v turisty

„V Evropě jsou tohle jediné geody svého druhu. V globálním měřítku je mnohem větší mexická jeskyně Naica, jenže leží více než 200 metrů pod povrchem, takže je nemožné ji zpřístupnit veřejnosti,“ dodal. Španělská jeskyně u Pulpí je díky tomu nejrozměrnější, kterou mohou turisté spatřit.

Foto: Profimedia.cz

Do samotné jeskyně se musí projít přes bývalý stříbrný důl.

Místní doufají, že otevření do městečka přitáhne více lidí a vzniknou nová pracovní místa. Do povědomí veřejnosti se totiž Pulpí dostalo naposledy v roce 2007, když zde udělali největší salát na světě. Tento rekord jim ale před třemi lety uzmulo Rusko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám