Hlavní obsah

Ve slovenské jeskyni objevili stalagmit ve tvaru mužského přirození

Právo, ivi, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pikantní objev se podařil košickým a rožňavským speleologům na Silické planině ve Slovenském krasu. V nově objevené jeskyni našli stalagmit ve tvaru mužského přirození. Speleologové pro televizi Markíza připustili, že je výjimečný útvar zaskočil.

Foto: TV Markíza

Stalagmit ve tvaru mužského přirození

Článek

„Novou jeskyni objevili náhodou. Než se do jeskyně dostali, trvalo jim to tři dny,“ uvedla televize.

„Jeskyně má hloubku dvacet metrů a je dlouhá 75 metrů. Když jsme poprvé slanili do vstupné objevné šachty a uviděli jsme ten útvar, ani jsme nevěděli co říct. Byli jsme v rozpacích,“ přiznal speleolog Gabriel Lešinský.

Stáří stalagmitu se dá určit těžko, ale předpokládá se, že roste tisíce let. „Má výšku půl druhého metru a podobná je i šířka u základny,“ dodal Lešinský.

Inspiroval název jeskyně

Právě tvar stalagmitu dal nové jeskyni jméno. „Shodli jsme se na názvu Priapus, podle starořeckého Boha plodnosti,“ řekl speleolog Jozef Hetesi.

Pro veřejnost nebude nová jeskyně zpřístupněna, protože dovnitř se dostanou jen speleologové.

V nedaleké jeskyni Domica se nachází jiná kuriozita. Ve vápenci je vymodelovaný útvar, který připomíná ženské lůno. Nazvali ho Lůno Matky Země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám