Hlavní obsah

Ve Francii je na prodej 1500 zámků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Francii je v současnosti na prodej zhruba 1500 zámků. Podle listu Le Figaro za posledních několik let počet historických sídel francouzské šlechty, která hledají nového majitele, výrazně stoupl. Ještě v roce 2010 si jich mohli zájemci koupit asi 800.

Foto: Profimedia.cz

Chateua Ménars je jedním z mnoha zámků na prodej

Článek

K prodeji zámky nabízí soukromí majitelé, často členové starých šlechtických rodin, pro které se náklady na udržení historických sídel staly neúnosnými. Zvýšil se ale také počet lidí, kteří si zámek koupí, po několika letech jej ale opět nabídnou k prodeji.

Na prodej je například zámek Robien v obci La Foeil v Bretani. V současnosti je stavba z 18. století se 150 hektary pozemků v rukou šlechtické rodiny de Robien, z níž pocházel i někdejší francouzský ministr školství Gilles de Robien. Původně se zámek nabízel za 4,2 milionu eur (107 milionů Kč). Ani současná poloviční cena ale žádného kupce nenalákala.

Na prodej je i jeden ze slavných zámků na Loiře - zámek Ménars nedaleko Blois, někdejší sídlo milenky francouzského krále Ludvíka XV. markýzy de Pompadour. Do nabídky specializované realitní kanceláře se dostal před dvěma lety. Tady v minulosti prodej zkomplikovala smrt původního vlastníka, která zabránila změně šlechtického sídla na hotel.

Nejčastěji podle listu Le Figaro kupce - většinou zahraničního - francouzské zámky najdou, pokud jsou v dobrém stavu, mají ústřední topení, jsou dobře oddělené od svého okolí a stojí v okolí Paříže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám