Hlavní obsah

Vážíte moc. Aerolinky Emirates údajně trestají letušky za kila navíc

Personál v letadle platí vždy za upravený a hezky oblečený. Aerolinky Emirates ale smysl pro dokonalý vzhled dotáhly údajně k absurditě. Podle několika bývalých zaměstnankyň ve společnosti pracoval oddíl takzvané váhové policie, který letušky trestal za kila navíc, většinou stržením peněz z výplaty.

Foto: Profimedia.cz

Aerolinky Emirates dbají na vzhled letušek (ilustrační foto).

Článek

Některé bývalé zaměstnankyně podle serverů Daily Mail či Insider hovoří o programu, který dbal na to, aby letušky vypadaly dokonale a reprezentativně. Na jejich vzhled a jakoukoli odchylku od požadované normy dohlíželi zaměstnanci, kterým ženy přezdívají váhová policie. Ti mají letušky pravidelně kontrolovat, a jak už přezdívka napovídá, zaměřují se především na tělesné proporce.

Jednou ze zaměstnankyň, která o striktních požadavcích promluvila, je 36letá Karla Baysonová, jež u Emirates pracovala devět let a dala výpověď v loňském roce. Ta serveru Insider řekla, že jí váhová policie dala přesně dva týdny na to, aby zhubla, ačkoli do jakékoli nadváhy měla opravdu daleko.

Podle Baysonové je aerolinka také velmi striktní, pokud jde o viditelná tetování. Nikoho s takovou ozdobou těla prý vůbec nezaměstná.

Aerolinky opět vyslaly letušku do 828 metrů. I s největším dopravním letadlem

Cestování

O váhové policii promluvila i další bývalá zaměstnankyně Maya Dukaricová, podle níž příslušníci tohoto oddílu občas posádku zastavili na letištích a upozornili členy, že by možná neměli tolik jíst.

Musí dodržovat jídelníček a trénink

Někdejší zaměstnankyně z oddělení HR, která si přála zůstat v anonymitě, potvrdila, že letušky vybrané pro program na „údržbu zevnějšku“ musely držet speciální stravovací a tréninkový plán. Personální oddělení poté dohlíželo na jejich pokrok, uvádí Daily Mail.

Duygu Karamanová kvůli těmto striktním požadavkům dala loni po 10 letech výpověď. V programu byla zapsaná poslední tři roky, protože byla údajně moc těžká. Vážila přitom kolem 63 kilogramů, což bylo o zhruba dva kilogramy víc, než aerolinky požadovaly.

„Dají vám papír s instrukcemi, kde píšou, že nemáte jíst rýži nebo chléb. Nebo že máte pravidelně spát, což je ale kvůli práci nemožné,“ vysvětlila někdejší zaměstnankyně serveru Mirror. Doplnila, že ví o kolegyních, kterým bylo kvůli „nadváze“ zakázáno létat, jako trest často přišlo i stržení části platu a podobně.

Společnost Emirates nicméně uvedla, že blahobyt zaměstnanců je pro ni nejvyšší prioritou. „Věříme, že být fit a zdravý, psychicky i fyzicky, je důležitým aspektem toho, aby pracovníci bezpečně a efektivně zvládali své povinnosti,“ vysvětlil mluvčí. Dodal, že ačkoli se to nemusí cestujícím na první pohled zdát, posádka musí mít kvůli svým aktivitám i jistou fyzickou zdatnost.

Vnitřní nastavení firmy nebo důvěrné údaje však mluvčí odmítl komentovat a k informacím, které zveřejnily bývalé zaměstnankyně, se nevyjádřil.

Dubaj je nejoblíbenější světovou destinací

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám