Hlavní obsah

Vatikán vyhlásil zákaz vstupu šortkám či odhaleným ramenům

Bývávalo zvykem zahalit si kolena a ramena do Svatopetrské baziliky, ale stejné nařízení od nynějška platí na celém území městského státu Vatikánu. Stát vyzval turisty a obyvatele Říma, aby se před vstupem na jeho území "vhodně" oblékli. V oblečení odhalujícím ramena či kolena jim jeho návštěva nebude povolena, napsala agentura ANSA.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarská garda zajišťuje bezpečnost Vatikánu.

Článek

Švýcarská garda, která je vatikánskou reprezentativní stráží, začala od úterního rána zastavovat u hranic Vatikánu muže v šortkách a ženy s odhalenými koleny nebo rameny a posílala je zpět.

Zmatení místní obyvatelé

Zmatení byli zvláště místní obyvatelé, kteří jsou zvyklí chovat se ve Vatikánu stejně jako v jiných částech Říma. Toto nařízení považují za nastolení nové byrokratické procedury.

"Toto je město Vatikán a z důvodu úcty sem není dovoleno vstupovat s obnaženými rameny nebo v krátkých kalhotách," zněla podle ANSA standardní odpověď stráží na otázky překvapených lidí. Někteří z nich odešli bez protestů, celá řada žen zase udělala tržbu majiteli nedalekého stánku, který prodával šátky a šály.

Římanům se nařízení nelíbí

Jiní, zvláště starší Římané, odmítali ustoupit. Mnozí z nich chodí do Vatikánu kvůli lékárnám, které preferují oproti římským z důvodu nižších cen léků.

"Vážím sem cestu až z Centocelle a vy mě chcete poslat zpátky?" rozčilovala se v třicetistupňovém vedru téměř osmdesátiletá paní Maria, kterou nechtěly stráže do Vatikánu pustit, protože její květované šaty nemají rukávy. Doporučily jí, ať se příště oblékne lépe.

Maria se však nedala: "Jaké právo má církev, zapletená do tolika skandálů, určovat, zda jsou mé šaty bez rukávů nemorální?"

Reklama

Související témata:

Související články

Vatikán zmrazil blahořečení Jana Pavla II.

Proces blahořečení papeže Jana Pavla II. je zabrzděn. Způsobila to především vážná obvinění vůči lidem blízkým hlavě katolické církve: figurují v majetkových...

Vatikán bojuje s dírou v rozpočtu

Svatý stolec a s ním spojený stát Vatikán zaznamenaly v roce 2009 deficit společného rozpočtu ve výši téměř 12 miliónů eur (přes 300 miliónů korun). Po...

Výběr článků

Načítám