Hlavní obsah

V zimě míří lidé za ledopády. K vidění jsou v Adršpachu i Českém Švýcarsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva zamrzlé vodopády, zamrzlé jezero Pískovna a skály pod sněhem jsou nyní k vidění v Adršpašských skalách na Náchodsku. Naposledy se zimní scenerie s dostatkem sněhu v Adršpachu ukázaly před zhruba pěti lety. Skály jsou otevřené celoročně a za pěkného počasí je za den navštíví kolem stovky lidí. Řekla to Beata Radoňová z adršpašského informačního centra.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Ledopády. Ilustrační foto

Článek

Lidé si podle ní skály v zimě užijí víc než v letní sezóně, kdy je na prohlídkovém okruhu nesrovnatelně více lidí. Správci skal prohrnují a upravují základní trasu kolem útvaru Homole cukru přes Sloní náměstí až k Velkému vodopádu.

Stejnou cestou se lidé vrátí. Trasa přes takzvané Nové partie, na níž je mnoho schodišť, se v zimě kvůli sněhu a ledu udržovat nedá. Nyní je na ní vstup jen na vlastní nebezpečí. K vidění není Skalní jezírko, po kterém v létě jezdí pramice s turisty. Jezírko se totiž na zimu vypouští.

Lidé se však mohou pokochat pohledem na zamrzlé jezírko Pískovna, u nějž se natáčela řada pohádek, například Třetí princ. Zájem turistů o zimní návštěvu skal rok od roku roste. Početnou skupinu tvoří Poláci, kteří do Adršpachu vyrážejí o jarních prázdninách.

Před sezónou se opravuje

Za ledopády se lidé vypravují také do národního parku České Švýcarsko. V jeho okrajových územích bylo letos možné potkat běžkaře. Hlavně o víkendech bývá plno v oblasti Brtníků a Krásnolipska, kde se zmíněné ledopády tvoří. [celá zpráva]

České Švýcarsko chystá na novou turistickou sezónu také vylepšení. Nyní se pracuje na opravách cest, chystá se další sanace skalního masivu, zpřístupněný by mohl být letos skalní hrádek Falkenštejn u Jetřichovic, sdělil mluvčí správy parku Tomáš Salov.

Turistická sezóna v národním parku začíná tradičně o Velikonocích. „Pro letošek chystáme dokončení oprav České silnice (cyklotrasa z Vysoké Lípy do Zadních Jetřichovic a dále do Německa), dokončení oprav cesty k Pravčické bráně v úseku Tři Prameny - rozcestí pod Pravčickou bránou, opravu cesty kolem Dolského mlýna (cyklotrasa zejména v úseku Královský smrk - Kamenická Stráň),” uvedl Salov.

Novinkou je připravované zpřístupnění skalního hrádku Falkenštejn u Jetřichovic. „Vybudování přístupového schodiště a vyhlídkové plošiny na vrcholu navíc přispěje k ochraně této kulturní památky,“ řekl mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám