Hlavní obsah

Ledopády v Českém Švýcarsku lákají stovky nadšenců

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skalnatou krajinu Českého Švýcarska po několika skromnějších letech, kdy byly teplé zimy, nyní opět zdobí ledové útvary rozličných barev, velikostí a tvarů. Lidé nejvyhlášenějším zimním atrakcím oblasti neřeknou jinak než ledopády. V posledních mrazivých týdnech za nimi míří stovky turistů.

Foto: Václav Sojka, Správa NP České Švýcarsko

Letošní ledopád Opona

Článek

Tradičně nejnavštěvovanější oblastí je Kyjovské údolí na Krásnolipsku, kde kromě rampouchů na skalních stěnách patří k největším atrakcím Jeskyně víl s ledovými stalagmity a suťová jeskyně Vinný sklep.

Vyhlášená atrakce

Zajímavé jsou také vznikající ledové útvary v okolí obce Brtníky, kde mohou turisté obdivovat například Velký sloup, Oponu a další. Ledopády na Krásnolipsku a v oblasti Brtníků jsou vyhlášenými zimními atrakcemi Českého Švýcarska.

„Přesné údaje nemáme, odhadem se dá ale říct, že za ledopády míří o víkendech stovky lidí,“ řekl Právu mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. Návštěvníky ohromují nejen svými rozměry, ale také zbarvením, které vzniká v důsledku průsaku vody lesní půdou.

V letošním roce se odborníci správy parku chystají odebrat a analyzovat vzorky rampouchů na přítomnost kryofilních řas, tedy těch, kterým se daří v mrazu a sněhu. Ty by rovněž mohly zbarvení způsobovat.

„Samotný vznik rampouchů je relativně prostý, voda stéká z teplejších částí skalních plošin přes okraje skal do roklí, kde vládne mrazivé klima. V případě ledových stalagmitů pak voda skálou prosakuje a skapává na podchlazený povrch, kde mrzne. Postupně tak od země vyrůstá ,krápník‘,“ uvedl Salov.

Nové značení

Pro orientaci v terénu národního parku je návštěvníkům ledopádů na Brtnicku již od podzimu k dispozici nově modré okruhové značení, nejzajímavější útvary správa národního parku také vyznačila dočasnými ukazateli. „Informační leták s mapkou ledových útvarů si návštěvníci mohou vyžádat v regionálních informačních střediscích, například v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě,“ dodal Salov.

Parkovací kapacity na výchozích místech k ledopádům jsou kvůli sněhu omezené, alternativou je podle správy parku vlak nebo autobus. Turisté si mohou cestu za ledopády zpříjemnit využitím vlakového spojení, které jim o víkendech poskytne Dráha národního parku, jde o linky U 28, U 27 a U 8.

Výchozí bod ze stanice Brtníky je ideální jak pro okružní výlet podle nového turistického značení, tak i pro přechod Kyjovským údolím do Kyjova a dále do Krásné Lípy, kde opět jezdí vlak i autobus.

Reklama

Výběr článků

Načítám