Hlavní obsah

V tokijské kavárně obsluhují roboti. Řídí je hendikepovaní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podniky, kde obsluhují roboti, nejsou minimálně v Japonsku žádnou novinkou. Kavárna Dawn Avatar Robot Café v Tokiu ovšem koncept posunula o něco dál a artificiální číšníky proto ovládají hendikepovaní lidé. Myšlenkou je umožnit jedincům s postižením zapojit se více do života.

Foto: Profimedia.cz

Robotická kavárna dočasně fungovala už před několika lety.

Článek

Kavárna se před několika dny otevřela v tokijské čtvrti Nihonbaši a obsluhují v ní skuteční roboti. Nejde ovšem o žádnou umělou inteligenci – stroje ovládají na dálku přes internet lidé s fyzickým hendikepem nebo ti, kteří jsou doma kvůli péči o děti či z jiných důvodů. Roboti v podstatě slouží jako jejich avataři, píše magazín Time Out.

Inovativní kavárna je dílem japonské robotické společnosti Ora Laboratory Inc. a klade si za cíl pomoci lidem s hendikepem zapojit se do života. S myšlenkou přišel sám šéf firmy Kentaro Jošifudži poté, co byl tři roky připoután na lůžko a nemohl prakticky nic dělat.

Otevřená permanentně

Roboti nazvaní OriHime-D měří 120 centimetrů, jsou vybaveni kamerou, mikrofonem a reproduktorem, který jim umožňuje promlouvat hlasem člověka, jenž je ovládá. Artificiální číšníci se pohybují po prostoru kavárny, přijímají objednávky a rovněž je roznášejí.

Společnost Ora Laboratory Inc. už v minulosti koncept vyzkoušela, nejnovější kavárna je ovšem první, která bude otevřená denně, nikoli jen dočasně. Podle magazínu Time Out jde o významný milník, díky němuž mohou mít lidé s hendikepem více příležitostí nejen k práci, ale i k sociální interakci s lidmi.

Podnik Dawn Avatar Robot Café je otevřen denně. Hosté do něj mohou zavítat od 12 do 19 hodin.

Strašidelný dům až ke dveřím. V Japonsku vyjede děsivá zombie záchranka

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám