Hlavní obsah

V Thajsku pohřbívají nezdar - smolaři si lehají do rakví, vstávají jako šťastlivci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vás provází nezdar a smůla na každém kroku, vydejte se do Thajska. Sto kilometrů severovýchodně od Bangkoku v chrámu Pram Manee umí se smůlou zatočit. Místní mniši ji totiž umí pohřbít. Denně se tam konají dva a více pohřbů nezdaru, nikdo o jeho účinnosti nepochybuje. Jen se smolaři musí smířit s tím, že si budou lehat do rakve. Vstávají z ní už ale jako šťastlivci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Thajsku provozují zajímavý rituál, lehají si do rakví a simulují smrtVideo: Reuters

 
Článek

Rituály probíhají každý den v 9.09 a v 13.09 místního času. Přitom devítka je v Thajsku posvátným číslem štěstí. Účastníci rituálu stojí před rakvemi, drží květiny a prosí, aby nezdar odešel a přišlo štěstí. Za květiny a další atributy zaplatí 180 bahtů (asi sto korun), mnichům ale musejí často nabídnout také zubní pastu, jídlo a další potřeby.

Smrt odnese špatné, mnich přiláká dobré

„Nejprve se modlíme za smrt, aby odnesla špatné věci. Ty odejdou, když mnich přetáhne přes rakev bílou látku. Pak mnich látku stáhne zpět, aby přilákal zpět dobré věci,“ popisuje rituál mnich z Pram Manee.

Když smolař leží v rakvi, pějí mniši i ostatní přítomní modlitby. Pak už může z rakve povstat šťastlivec, jemuž požehná mnich svěcenou vodou. Mnozí z těch, co do rakve ulehnou, se rádi vracejí. Rituál se stává i součástí života mnohých pověrčivých Thajců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám