Hlavní obsah

V Tatrách začíná letní sezóna, jedna trasa se neotevře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Vysokých Tatrách, které jsou častým cílem českých turistů, začíná letní turistická sezóna. Návštěvníci se dostanou i do vysokohorských oblastí, kam je přístup z důvodu ochrany přírody mimo sezónu až na výjimky zakázán. Jedna z oblíbených turistických tras u Skalnatého plesa je z důvodu poškození uzavřena a termín jejího opětovného otevření není zatím znám, uvedla mluvčí tamního státního správce lesů Martina Petránová.

Foto: Profimedia.cz

Trasa od Zeleného plesa (na snímku) ke Skalnatému plesu je na neurčito uzavřená.

Článek

V Tatranském národním parku (TANAP) je v období zpravidla od začátku listopadu do poloviny června pro veřejnost uzavřena asi třetina z celkové délky přibližně 600 kilometrů značených turistických stezek. Jde hlavně o trasy ve vysokohorském prostředí, kde se do jara drží sníh.

Správce turistických stezek v Tatrách, organizace Štátne lesy TANAP, dříve v tomto týdnu uzavřel oblíbenou turistickou trasu od Zeleného plesa až na Skalnaté pleso, kam jezdí lanovka z Tatranské Lomnice. Důvodem jsou sesuvy sutě po předchozích přívalových deštích, které značenou trasu na několika místech poničily.

Vysoké Tatry, které v létě patří mezi nejatraktivnější turistické lokality na Slovensku, se v posledních letech těší růstu počtu návštěvníků. Ze zahraničí jezdí do Tater hlavně Češi, kteří jsou v nejvyšším pohoří Slovenska po domácích turistech druhou nejpočetnější skupinou návštěvníků.

Loni více než třetina hoteliérů v průzkumu uvedla, že během letní turistické sezóny dosáhla prakticky plného vytížení svých ubytovacích kapacit. Nejvíce žádanými byly pobyty na tři až pět nocí. Z důvodu očekávaného nárůstu dopravy slovenský národní železniční dopravce ZSSK pro stávající letní turistickou sezónu přidal v Tatrách vlakové spoje.

Reklama

Výběr článků

Načítám