Hlavní obsah

V Saúdské Arábii zpřístupní prastaré skalní město příbuzné s Petrou

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od října se turistům otevře prastaré skalní město Madain Saleh. Nachází se v Saúdské Arábii a vybudovali ho Nabatejci, tedy stejná civilizace, jež stojí i za jordánskou Petrou. Do roku 2035 by oblast, kde se nacházejí stovky hrobek, mohly každoročně navštívit i dva miliony lidí, píše agentura EFE.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Saúdské Arábii se otevře starověké skalní město Madain SalehVideo: AP

 
Článek

Madain Saleh bylo druhým největším městem nabatejského království — civilizace, která obývala Arabský poloostrov od třetího století před naším letopočtem. Kolem roku 106 našeho letopočtu byla pak zničena Římskou říší. Jejím hlavním městem byla právě Petra, v jejímž stínu Madain Saleh dlouho stálo. Teď by z něj mělo konečně vystoupit, uvedl server Latin American Herald Tribune.

„Nabatejci si vybrali tohle místo kvůli bohatým zásobám podzemní vody,“ vysvětluje Anwar Humied z památkové organizace RCU. „Nacházelo se na obchodní cestě, a když se rozhlédneme kolem, bylo obklopeno horami, které městu poskytovaly ochranu,“ doplnil.

Oblast ukrývá stovky hrobek

Na rozdíl od Petry jsou naleziště v Madain Salehu rozprostřena na mnohem větší ploše. I proto se turistům neotevřou veškeré objekty — množství z nich totiž ještě nebylo objeveno. Region al-Ula, kde se město nachází, je navíc stále ve fázi pozvolného rozvoje turismu, což by se sice do budoucna mělo změnit, ale nikterak nárazově.

Unikátní noční snímky Petry osvícené pouze hvězdami

Cestování

Podle Humieda byla oblast al-Ula křižovatkou civilizací. Návštěvníkům se zpřístupní hrobky, které patřily jak vysoce postaveným Nabatejcům, tak i těm ze střední a nižší třídy. Region jich ukrývá stovky, v jedné z nich bylo v roce 2015 objeveno na 80 kosterních pozůstatků. Naneštěstí mnoho hrobek kvůli pouštnímu větru zerodovalo, přesto lze do jejich interiérů nahlédnout.

Saúdská Arábie loni oznámila, že se otevře zahraničním turistům a občané desítek světových zemí budou moci zažádat o víza, mezi nimi i Češi. Od návštěvníků se nicméně očekává, že se budou chovat vhodně s ohledem na místní tradice.

Reklama

Výběr článků

Načítám