Hlavní obsah

V poušti roste největší zábavní park světa

V poušti města Dubaj vyrůstá tzv. Dubailand. Je to komplex nevídaných rozměrů, který by měl dostat město mezi pět nejnavštěvovanějších destinací světa. Součástí komplexu budou i jednotlivé tématické parky. Celý Dubailand bude nejvíce podobný asi zejména Las Vegas - hazard zde ovšem vzhledem k muslimským zásadám nenajdete.

Článek

Hlavní parky v tomto komplexu o velikosti Orlanda by měly být otevřeny v roce 2012. Patří mezi ně například Six Flags, Universal Studios, Dreamworks, Marvel and Legoland. Universal Studios Dubailand bude dokonce první park, který otevře už v roce 2010. Více fotografií naleznete v magazínu VIPmag.

Dubailand je velkolepým územním projektem, který kombinuje hotely, zábavu, ubytování a obchodní centra. Své místo tu bude mít Tiger Woods, tedy golfové hřiště navrhované přímo Tigerem Woodsem. Hřiště bude lemováno luxusními domy a mini hotelem. Nedílnou součástí Dubailandu bude také Flacon City. V této části naleznete repliky Eiffelovy věže, egyptských pyramid a Taj Mahalu, vše v životní velikosti.

Beauty land (Svět krásy) bude zastřešovat lázně, zatímco Palmarosa development bude symbolem pro wellness a zdraví. Na své si přijdou i sportovci. Projekt zahrnuje ohromné stadiony a dráhu pro Formule 1. K nákupům bude naopak stvořen Bawardi strip, inspirovaný obdobou v Las Vegas.

Animace jasně ukazuje, že se bude Dubailand zcela vymykat existujícím stavbám. Zdroj: www.skyscrapercity.com

Turistika bez hazardu

Ačkoli je podobnost Dubailandu s Las Vegas patrná, jednu věc Dubailand skutečně mít nebude. Jedná se o hazard, který je v islámských zemích zakázán zákonem. Jinak je celý komplex zaměřen na nejrůznější věkové skupiny, od skutečně malých dětí až po dospělé.

Dubailand je zároveň součástí městského plánu, jak oživit ekonomiku něčím jiným než ropou. Pro celé Arabské Emiráty, včetně Dubaje, je turistika jedním z jádrových odvětví určených k rozvoji.

Dubaj investovala velké sumy do reklamy, která označuje město za turistickou destinaci číslo jedna na středním východě, ale se silným vlivem západu. Prudký vývoj města přitahuje americké firmy, které očekávají nové tržby rozšiřováním své působnosti do oblasti bohaté na ropu.

Podobný kompex uprostřed pouště jinde nenajdete. Zdroj: http://www.skyscrapercity.com

Nejen Amerika a nejen pro Američany

Navzdory americkému vlivu není Dubailand zaměřen pouze na Američany. Proto ani všechny atrakce nepocházejí z USA. Najdete tu park adresovaný dubajskému kreslenému seriálu Freej nebo také Holly-Bolly, tedy spojení Hollywoodu a indické obdoby Bollywoodu.

Některé části Dubailandu jsou již otevřeny, ale hlavní tematické parky budou teprve postaveny. Dokončení se odhaduje na rok 2012, ale vzhledem k náročným výzkumům, projektům a přípravám může být otevření odloženo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám