Hlavní obsah

V Paříži objevili unikátní byt, kde se zastavil čas: nikdo tu nebydlel 70 let

Právo, Michal Macek

Bylo to jako vstoupit do pohádky o Šípkové Růžence, která usnula v roce 1900 – tak zapůsobil na přivolaného znalce umění opuštěný pařížský byt, do nějž předchozích sedmdesát let nikdo nevkročil.

Foto: Profimedia.cz

Přivolaného znalce samozřejmě nejdříve zaujal dobový nábytek i bytové vybavení.

Článek

Krb, kamenná výlevka, vysoké, dřevem táflované stropy, vycpaný pštros i Mickey Mouse na hraní, elegantní toaletní stolek se zrcadlem – to vše tu zůstalo netknuto, pokryto tlustou vrstvou prachu, který se hromadil desítky let. Pocit malého zázraku jistě zesílil, když tu kunsthistorik objevil v tajemných prostorách vzácný a dosud prakticky neznámý obraz slavného italského malíře.

Foto: Profimedia.cz

Vycpaný pštros i Mickey Mouse na hraní, elegantní toaletní stolek se zrcadlem – to vše tu zůstalo netknuto, pokryto tlustou vrstvou prachu.

Byt byl uplynulé desítky let zavřený a nikdo tam nechodil. Jeho majitelka na dálku řádně platila účty, i když už apartmán nepotřebovala a nepoužívala: Paříž totiž opustila už před druhou světovou válkou a nikdy se do ní nevrátila – zbytek života prožila v jižní Francii. Zemřela letos ve věku 91 let.

Přivolaného znalce umění Oliviera Choppin-Janvryho samozřejmě nejdříve zaujal dobový nábytek i bytové vybavení. Ale pak narazil na obraz neznámé elegantní krásky v růžových mušelínových šatech. „Srdce se mně málem zastavilo, když jsem jej uviděl,“ svěřil se britskému listu The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Přivolaného znalce umění Oliviera Choppin-Janvryho samozřejmě nejdříve zaujal dobový nábytek i bytové vybavení.

Stopu ukázala stará vizitka

Důkladnější prohlídka bytu pak ukázala, že autorem obrazu byl slavný italský malíř 19. století Giovanni Boldini. Našla se totiž jeho vizitka s milostným vzkazem. „Měli jsme spojovací článek a já si byl od této chvíle jist, že jde opravdu o vynikajícího Boldiniho,“ uvedl znalec.

Rázem bylo také jasné i to, kdo je žena na obraze. Boldini na něm zachytil babičku poslední majitelky bytu, herečku Marthu de Florianovou, „dámu polosvěta“, jak se tehdy říkalo.

Foto: Profimedia.cz

Boldiniho obraz zachytil babičku poslední majitelky bytu, herečku Marthu de Florianovou, „dámu polosvěta“, jak se tehdy říkalo.

Jejím obdivovatelem byl nejen Boldini, ale i řada jeho současníků, umělců i politiků včetně pozdějšího francouzského premiéra Georga Clemenceaua. I jejich dopisy přetrvaly v bytě, úhledně poskládané do balíčků převázaných stužkami různých barev.

Choppin-Janvry však dlouho nedokázal najít sebemenší zmínku o obraze v umělecké literatuře. „Žádná kniha věnovaná Boldinimu se o této malbě, která nebyla nikdy vystavena, nezmiňovala,“ uvedl. Nakonec našel zmínku o obraze ve vzpomínkách Boldiniho ženy, podle níž toto dílo vzniklo v roce 1898, kdy bylo Martě 24 let.

Foto: Profimedia.cz

Byt byl uplynulé desítky let zavřený a nikdo tam nechodil.

Obraz ocenili i milovníci umění. Do dražby šel s vyvolávací cenou 300 tisíc eur (asi 7,5 miliónu korun). Nakonec se však prodal za cenu sedmkrát vyšší, tedy v přepočtu za více než 50 miliónů korun, což je pro obrazy od Boldiniho zatím rekordní částka. „Bylo vidět, že kupec si tu malbu zamiloval: zaplatil prostě cenu vášně,“ popsal pak zástupce aukční síně.

Kdo byl Giovanni Boldini

italský malíř, řazený k tzv. pařížské škole, který proslul zejména svými portréty 

narodil se v roce 1842 ve Ferraře, malbu studoval ve Florencii 

většinu života prožil v Paříži, kde také v roce 1931 zemřel

dodnes je široce znám jeho portrét skladatele Giuseppe Verdiho

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám