Hlavní obsah

V Orlických horách začaly extrémní závody psích spřežení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deštné v Orlických horách

V úterý 24. ledna večer proběhlo slavnostní zahájení závodů Šediváčkova longu v Deštném v Orlických horách. Musheři a jejich psi musí od středy do soboty urazit 240 kilometrů. Součástí 16. ročníku je Musherbal a noční jízda. Slavnostní zakončení a vyhlášení výsledků bude v sobotu od 15 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Šediváčkův long je nejdelším závodem psích spřežení v Česku a jedním z nejtěžších závodů v Evropě.

Článek

Na středeční start se podle ředitele závodu Pavla Kučery postaví zhruba osm desítek závodníků se stovkami psů, na které čeká několik etap po stezkách na hřebenech Orlických hor. Podle údajů horské služby na nich leží 130 centimetrů prachového sněhu, ranní teploty byly v úterý čtyři stupně pod nulou a stále sněžilo.

"Za celou dobu pořádání závodu nebylo na hřebenech tolik sněhu, jak je nyní," řekl Kučera. Netradičně velké množství sněhu komplikuje pořadatelům přípravu tras. "Se sněžným skútrem se na mnohá místa nedostaneme, stezky upravuje rolba. Podle předpovědi má v dalších dnech mrznout a tak očekáváme ideální podmínky pro závodníky i psy," sdělil Kučera.

Jeden z nejtěžších závodů

Šediváčkův long je nejdelším závodem psích spřežení v Česku a jedním z nejtěžších závodů v Evropě. Je pojmenován po severském psu, kterého zastřelil myslivec před startem prvního ročníku závodu. V posledních letech je soutěž zařazena do série čtveřice extrémních závodů psích spřežení o titul Iron Sled Dog Man, které se vedle Deštného jedou v rakouských a švýcarských Alpách. Vloni 15. ročník extrémního závodu vyhrál musher Michal Merhaut z Křivice u Týniště nad Orlicí se svými osmi psy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám