Hlavní obsah

V New Yorku má vyrůst nejdelší mrakodrap světa, nejvyšší ale nebude

Novinky, mšv

Panorama amerického New Yorku by měl v budoucnu ozdobit nový mrakodrap. Podle architektonického studia Oiio, které ho navrhlo, bude nejdelší na světě, nikoli však nejvyšší. Budova má mít totiž tvar obráceného písmene „U“, díky čemuž nažene body na délce, ale co se týče výškového prvenství, za současným rekordmanem, Burdž Chalífou v Dubaji, bude zaostávat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Budova, která dostala název The Big Bend (volně přeloženo jako velký ohyb či velké zakřivení), by měla vyrůst na 57. ulici na Manhattanu, kde stojí jedny z nejluxusnějších rezidenčních domů v New Yorku. Mrakodrap má dosáhnout délky zhruba 1220 metrů a jeho koncept v podstatě reaguje na městskou vyhlášku, která stanovuje, do jaké maximální výšky mohou budovy ve městě vyrůst.

Samotnou výšku společnost neuveřejnila, ale z vizualizací je jasné, že mrakodrap okolní zástavbu značně přeroste.

„Společnosti se snaží budovat čím dál vyšší mrakodrapy, aby daly najevo svou prestiž. My jsme si řekli, co kdybychom výšku nahradili délkou?“ uvedlo studio Oiio v prohlášení. Celý projekt je ovšem v začátcích a zatím není vůbec jasné, zda se skutečně realizuje.

Společnost by mrakodrap vybavila speciálním výtahem, který by kromě vertikálního pohybu zvládal i ten horizontální a byl by schopen překonat zakřivení budovy.

Prozatím nejvyšší obytnou budovou v New Yorku, a zároveň i v USA, je mrakodrap One57, který rovněž stojí na 57. ulici na Manhattanu. V několika následujících letech by ho měl předčit mrakodrap Central Park Tower, který se stane druhou nejvyšší budovou Spojených států. Dokončený by měl být v roce 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám