Hlavní obsah

V Los Angeles vystavují živou miniaturu města, auta jezdí 380 km/h

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadšení z miniaturních vláčků a aut je zakořeněno snad v každém z nás. Americkému umělci Chrisi Burdenovi se tato vášeň podařila skloubit s výtvarným uměním. Vyrobil kinetický model města budoucnosti z ptačí perspektivy - Metropolis II. Burden tak dává lidem možnost hrát si na Boha, vystoupat na nebeský balkón a dívat se na model z velké výšky.

Metropolis II. - kinetický model města budoucnosti

 
Článek

Pro umělce Chrise Burdena bylo Los Angeles vždy velkou inspirací, však tam žije už od 60. let. Nikdy se ale nevěnoval kinetickým instalacím. První, kterou vytvořil, představil ve středu 11. ledna v losangeleském Okresním muzeu umění (LACMA).

Foto: Profimedia.cz

Metropolis II. je komplexní kinetický model po vzoru rychle pulzujících měst budoucnosti nabitých energií. Elektrické rozvody jsou uloženy v ocelovém nosníku, který pohání osmnáct vozovek, šest dálnic, železnici a stovky budov. V Metropolisu II. jezdí 1100 modelů autíček rychlostí až 380 kilometrů za hodinu. Každou hodinu tak asi 100 000 aut obkrouží celý model města. Vytváří tak autentický zvuk silnic, jež způsobuje lehkou nervozitu z rychle projíždějících aut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Futuristický model Los Angeles připomíná obří autodráhu Video: Reuters

Auta jsou připevněna magnety, s nimiž pohybují elektricky poháněné pásy. Výsledný efekt je takový, že auta jezdí sice klasicky po kolech, ale nemusí se pásu fyzicky dotýkat. Auta vyjíždějí z horní části města, závodí v zatáčkách, ale digitální řízení umí simulovat také dopravní špičky. Vzhledem k tomu, že model využívá automobily, vystihuje prý podstatu Jižní Kalifornie.

Foto: Profimedia.cz

Los Angeles se sice nedá srovnávat s Paříží, Římem nebo New Yorkem, přesto nabízí umělecký dojem založený na vnitřním smyslu. Nemá sice žádnou dominantu, ale Burdenovi se ve své kompozici podařilo vyjádřit výtvarné tradice a kvality pulzujícího města - Los Angeles.

Metropolis II. je vystaven v Krajském muzeu umění Los Angeles od 14. ledna na dobu neurčitou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám