Hlavní obsah

V Londýně otevřeli nejdelší skluzavku světa. Jízda trvá 40 sekund

Novinky, mšv

Zatněte zuby, seberte odvahu a odrazte se z vrcholu nejdelší klouzačky na světě. Otevřeli ji 24. června v londýnském Olympijském parku královny Alžběty a měří 178 metrů. Cesta z vrcholu, který se nachází 76 metrů vysoko, až na zem trvá zhruba 40 sekund.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Londýně otevřeli nejdelší krytou skluzavku na světěVideo: AP

 
Článek

Skluzavka se točí kolem ArcelorMittal Orbit tower, věže, kterou navrhnul sochař Anish Kapoor. Jezdci na ní musí používat podložky pro lepší skluz a také ochranné helmy, jelikož se na ní dá vyvinout rychlost až 24 kilometrů za hodinu.

„Čtyři roky po olympiádě jsme se rozhodli k věži přidat klouzačku, která by měla být také považována za umělecké dílo,“ podotkl Peter Tudor, ředitel návštěvnického centra. Dodal, že už dříve lidé klikatou budovu považovali za „helter-skelter“, čímž odkazuje ke stejnojmenné písničce Beatles o jízdě v zábavním parku.

Snaží se dezorientovat

Návštěvníky se na skluzavce snaží její tvůrce, belgický umělec Carsten Holler dezorientovat, jelikož projíždí z osvětlené části do naprosté tmy a nedokážou proto zcela odhadnout, kde se nachází a kdy přijde zatáčka či sjezd.

Foto: Profimedia.cz

Věž ArcelorMittal Orbit tower v Olympijském parku královny Alžběty.

Pokud jsou návštěvníci schopni dole chytit dech, popisují jízdu jako osvěžující a povznášející. „Bylo to strašidelné, ale zároveň vzrušující,“ podělil se o pocity Arfah Farooq. „Je tam spousta zatáček a obzvlášť v těch tmavých částech jsem měl trochu strach. Když jsem dojel dolů, teprve jsem si uvědomil, jaká je to vlastně výška. Ale stejně chci jít znovu,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám