Hlavní obsah

V Las Vegas vyroste muzeum mafie

– LAS VEGAS

Las Vegas v americkém státě Nevada sice provází reputace města plného kasin, nyní se ale radnice rozhodla, že návštěvníkům nabídne kromě bohatého nočního života i něco jiného - muzeum zasvěcené mafii. Radní počítají, že zřízení Muzea organizovaného zločinu a prosazování práva, jak se bude nové lákadlo na turisty jmenovat, přijde na 50 miliónů dolarů, a otevře se v roce 2010.

Foto: Profimedia.cz

Turisté uvidí něco, co už je opravdu minulostí a s čím se v žádném jiném městě nesetkají.

Článek

Jde o první takovou instituci ve Spojených státech, jejichž moderní dějiny chtě nechtě částečně psaly i mafiánské rodiny a psali je i policisté, kteří proti nim bojovali.

A shodou okolností muzeum vyroste v budově, kde v minulosti sídlil místní federální soud a kde se ještě v 50. letech minulého století odehrávaly právnické souboje mezi spravedlností a organizovaným zločinem. Radnice získala budovu soudu od vlády za symbolický dolar, ovšem s podmínkou, že objekt bude sloužit kulturním účelům, píše agentura AFP.

Starostu Las Vegas nápad naprosto okouzlil

Starostu Las Vegas, bývalého advokáta Oscara Goodmana, který měl kdysi mezi svými klienty i mafiány, nápad s muzeem naprosto okouzlil. Turisté podle něho "uvidí něco, co už je opravdu minulostí a s čím se v žádném jiném městě nesetkají". Tomu odpovídá i výstavní plocha 4000 metrů čtverečních.

Kromě fotografické dokumentace má muzeum návštěvníkům nabídnout i autentické předměty používané kdysi mafiány. Například jakýsi svěrák, který mafián Tony Spilotro používal proti svým obětem, jak je to vidět třeba ve filmu režiséra Martina Scorseseho Casino z roku 1995.

Goodman nezakrývá, že ne všechny radní zaujal projekt muzea tak jako jeho. Například radní s italskými kořeny, kteří mají obavy, že by to mohlo vést k nechtěnému připomenutí, odkud vlastně mafie do USA přišla. Další městští úředníci se obávají, že expozice by mohla mafii neúmyslně glorifikovat. Dennis Barrie, který se podílel na koncepci muzea, ale ujišťuje, že expozice nebude vůči mafii vůbec lichotivá.

Někteří jsou proti mafiánskému muzeu

Někdejší státní prokurátor Donald Campbell, který v 80. letech minulého století pomáhal Las Vegas vymanit z mafiánského područí, ale není přesvědčen, že se muzeu podaří glorifikaci mafie zabránit. "Je to špatný nápad. Neměli bychom představovat kriminální aktivity pod tak romantickým pohledem," varuje.

Stejně odmítavě se staví vůči nápadu radnice Las Vegas i novinář Richard Abowitz z deníku Los Angeles Times, podle něhož je muzeum mafie šílená myšlenka. Lidem, kteří se zajímají o mafii v Las Vegas, doporučuje, aby si raději půjčili Scorseseho film.

Starosta Goodman se polemice kolem muzea vůbec nebrání a jak říká, "chce to jen reklamní kampaň tak za milión dolarů". A novinářům doporučuje, aby hlavně psali jeho jméno správně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám