Hlavní obsah

V Kyjovském údolí vznikne interaktivní stezka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z hojně navštěvovaných a oblíbených tras v Českém Švýcarsku je cesta Kyjovským údolím. Správa národního parku tam nyní chystá na šestikilometrovém úseku cesty mezi Kyjovem a Zadní Doubicí vybudování nové interaktivní naučné stezky. Kůrovcová kalamita ale odsouvá její budování až na rok 2024.

Foto: Profimedia.cz

Kyjovským údolím povede naučná stezka.

Článek

„Odsunutí akce souvisí s loňským odumřením vzrostlých smrků. Protože to je celkem zranitelný biotop, nemůžeme si dovolit udělat nějaký plošný zásah, že bychom vše vykáceli. Bude se to řešit po menších částech v příštích dvou letech. Kdybychom do toho něco stavěli, riskovali bychom pády stromů,“ řekl Právu mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Stezka ponese název Údolím říčky Křinice všemi smysly. Bude na ní celkem jedenáct nových zastavení, dřevěné sochy, opravené přístřešky a posezení. Díky množství interaktivních prvků a na poměry Českého Švýcarska dobré přístupnosti bude vhodná také pro rodiny s dětmi či osoby s hendikepem.

Upozorní na přírodní zajímavosti

Jedním ze zastavení bude například fonetické naslouchadlo. Dlouhý zvukovod povede od cesty dolů k hladině Křinice, jejíž zurčení si tak bude moci každý návštěvník zajímavě poslechnout.

Poutní místo Svatý Jan pod Skalou ukrývá léčivý pramen

Tipy na výlety

„Dalším bude například dřevěný xylofon z různých druhů dřeva, lidé tak uslyší, jak které dřevo zní. Budou tam i různé vzorky hornin, které bude moci člověk poznávat hmatem, kmen s vyobrazením vývojových stadií kůrovce či vyobrazení řeky Křinice, její meandry si budou moci hmatem ,prohlédnout‘ i nevidomí,“ představil některé prvky interaktivní stezky Salov.

Součástí budou i geologická a botanická kukátka na přírodní zajímavosti, obrysy zvěře či dřevěné sochy. Upraveny a vystavěny budou přístřešky s posezením i pro imobilní osoby. Vybudování stezky vyjde zhruba na 1,1 milionu korun, Státní fond životního prostředí by měl uhradit 85 procent nákladů.

Jihlava turisty láká pod střechy

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám