Hlavní obsah

V kubánském Varaderu se střetává blankytné moře s bílým pískem

Právo, Bohuslav Borovička

Ve Varaderu dominují dvě ostře ohraničené barvy. Nekonečná plocha blankytně modrého moře a dlouhý široký pás bílého písku. A pak ještě obloha. Ta někdy svou modří nahrává moři, jindy – pokrytá obláčky – přidává obrazu bělobu. Kubánské Varadero je stálicí mezi přímořskými letovisky. Na žebříčku těch nejlepších se na viditelných místech pravidelně objevuje už několik desetiletí.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Prodejci suvenýrů nabízejí hlavně dřevěné sošky, korálky a vějíře.

Článek

Když po roce 1990 dostal mezinárodní turismus na Kubě zelenou, přišli zahraniční investoři, hotelové společnosti zvučných jmen a Varadero chytilo druhý dech. Z omšelosti, do níž pomalu upadalo, se velmi rychle probralo. Dnes je tam kolem pěti desítek hotelů a další rostou. I ty, postavené před třiceti a více lety si po rekonstrukci polepšily zvenčí i zevnitř.

Začali Španělé

Podobně jako velkou část Karibiku i kubánské Varadero objevili pro ostatní svět Španělé. V polovině 16. století tam narazili na vydatná ložiska soli a dlouho z nich zásobovali velkou část svých ostatních kolonií v Latinské Americe. Na poloostrově vybudovali kotviště (španělsky varadero) a dok, v němž opravovali své lodě.

Zbytky dolu La Calavera, v němž se sůl těžila ještě v 60. letech minulého století, jsou dodnes k vidění v přírodní rezervaci na severu poloostrova.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Varadero

První turisté se prý na Varaderu objevili někdy v 19. století. Opravdu doložená je ale teprve žádost desítky měšťanů z nedalekého městečka Cardenas z roku 1887, kteří si na poloostrově chtěli koupit pozemky pro stavbu letních sídel. Ta tam zakrátko vznikla a v roce 1915 k nim přibyl první hotel – Club Nautico.

Dvacet kilometrů

Dnešní Varadero je dvacet kilometrů dlouhá bělostná pláž, lemovaná zelení, v níž se schovávají hotely. Ty tradiční většinou nejsou příliš vysoké, ale noví stavitelé, zvyklí šetřit drahými pozemky, ženou stavby vzhůru.

Varadero se vždy pyšnilo hlavně svou pláží, ale dnes už si s těmi ostatními v karibské oblasti v ničem nezadá ani vybaveností. Hotely zpravidla nabízejí systém all inclusive, tedy prakticky neomezenou konzumaci pokrmů, nápojů alkoholických i nealkoholických, ovoce a šťáv z něj, sladkostí, zmrzliny, kávy.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Tanečnice

Podobné je to i na pláži. Vodní sporty, mořský rybolov, sportovní potápění v podmořských jeskyních a na korálových útesech, tandemové seskoky padákem, šnorchlovací safari na blízkém ostrůvku Cayo Blanco, vodní dovádění s delfíny, plavba ponorkou.

Povyražení je i mimo hotelové komplexy dostatek. Podél pláže pendluje patrový autobus, který jezdí na modře vyznačené zastávky a vozí zákazníky nejen mezi hotely, ale i do obchodního centra, nebo do ulic s bary a restauracemi.

Na golf k Du Pontovi

V Karibiku není mnoho přímořských letovisek, která se mohou pyšnit osmdesátiletou tradicí. Na Kubě se o to svého času zasloužili zejména Američané. Měli to tam přes Floridský průliv blízko a v době, kdy v USA řádila prohibice, tekl v Havaně alkohol plným proudem. Říká se, že v oněch dobách byla Kuba pro Američany nálevnou a nevěstincem.

Jedním z prvních cizinců, který odhalil kouzlo Varadera, byl americký milionář Irénée Du Pont, ve své době jeden ze dvaceti nejbohatších Američanů. V roce 1928 si nechal na poloostrově postavit honosné sídlo. Po něm následovaly další chvalně i nechvalně známé osobnosti. Mezi nimi například chicagský gangster Al Capone.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Varadero

Po vítězství Castrovy revoluce si měli na Varaderu užívat i prostí Kubánci. V módě byli kosmonauti, a tak jim tam postavili vilu. Svou vilu tam měly i Československé aerolinie. Poměry se však několikrát změnily, a tak má dneska utrum nejen Du Pont, prostí Kubánci, kosmonauti, o zaměstnancích ČSA nemluvě.

Du Pontova rezidence však stále existuje a je dnes součástí tamního golfového hřiště, největšího a nejprestižnějšího na Kubě. Dnes je v ní luxusní restaurace, pět pokojů pro hosty a prezidentské apartmá.

Rady na cestu

Zájezdy na Kubu pořádá alespoň desítka českých cestovek, některé z nich nabízejí přímé lety z Prahy na Varadero, jiné posílají zákazníky na pravidelných linkách přes některé z evropských letišť. Doba letu z Prahy je zhruba jedenáct hodin. Když je u nás poledne, na Kubě je teprve šest ráno.

Vízum, peníze

K turistické cestě na Kubu je potřebné vízum, které vystaví kubánské velvyslanectví v Praze. Kubánskou měnou je peso. Cizincům jsou při výměně peněz vydávána tzv. volně směnitelná pesa (CUC). Za euro dostanete 1,43 CUC, za americký dolar 0,96 CUC. Pouze za ně mohou cizinci nakupovat i většinu běžných věcí, jako je balená voda, opalovací krémy, doutníky nebo „značkové potraviny“.

Platební karty

V hotelích, obchodech pro turisty a v některých frekventovaných místech lze použít platební karty Visa a EC/MC. Při všech transakcích je důležité nedat kartu z ruky, a pokud by s ní obchodník chtěl odejít, je lépe od nákupu ustoupit nebo zaplatit v hotovosti. Neblahou pověst ohledně manipulace s nimi mají zejména obchodníci na letišti na Varaderu.

Zdraví a hygiena

Ač je Kuba tropická země, není třeba se obávat např. malárie nebo podobných chorob. Problémy s horečkou dengue, která se nedávno v Karibiku objevila, se zdají být na Kubě vyřešeny. Doporučuje se pít balenou vodu, ale zmrzlina nebo led v nápojích jsou v restauracích považovány za bezpečné. V případě nemoci nebo úrazu jsou cizinci zpravidla ošetřováni ve zvláštních zdravotnických zařízeních, jejichž úroveň je zcela srovnatelná s vyspělými zeměmi. Za zdravotnické služby se platí, a proto je důležité uzavřít před cestou pojištění léčebných výloh.

Bezpečnost

Obecná kriminalita v posledních letech roste. Je dobré se vyhýbat odlehlým a liduprázdným místům v Havaně, a to i ve dne. Kuba má však po zásluze pověst nejbezpečnější země v Latinské Americe.

Sezóna

Nejvhodnější období k návštěvě Kuby je od listopadu do začátku května. Počasí je v této době relativně stabilní, s minimem srážek a bez extrémních teplot. Od konce května teploty rostou, v červenci se přidávají deště a od srpna do první poloviny října mohou ostrov postihnout i hurikány.

www stránky

www.mzv.cz

www.cuba.com

www.gocuba.ca

www.realtravel.com

Reklama

Související témata:

Související články

Kam za exotikou? Thajsko nebo Kuba

Thajsko i Kuba jsou zhruba stejně od nás vzdálené země, oblíbené cíle těch, kteří se rozhodnou okusit dovolenou v exotice. Mnozí si kladou otázku, která z obou...

Výběr článků

Načítám