Hlavní obsah

V Jerichu je znovu k vidění jedna z největších mozaik na světě

V palestinském městě Jericho byla ve čtvrtek zpřístupněna veřejnosti jedna z největších mozaik na světě. Nachází se v někdejším Hišámově paláci a rozprostírá se na ploše více než 800 metrů čtverečních. Na mozaice probíhaly v posledních pěti letech konzervační práce, které částečně financovalo Japonsko.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

V Jerichu si mohou turisté prohlédnout jednu z největších mozaik světa.

Článek

„Mozaika se skládá s více než pěti milionů kusů a její přirozená barva je díky kamenům z Palestiny velmi charakteristická,“ řekl agentuře AFP činitel palestinského ministerstva pro cestovní ruch Saláh Tauvafša. „Doufáme, že oznámení o otevření dveří návštěvníkům a zpřístupnění místa přispěje ke zvýšení počtu turistů v Jerichu,“ dodal.

Mozaika byla naposledy přístupná pro veřejnost před pěti lety, ale pouze jeden den. Poté ji úřady zakryly, aby ji nepoškodilo slunce. Od té doby probíhaly konzervační práce, které vyšly zhruba na 12 milionů dolarů (264 milionů korun), jejichž cílem bylo dílo lépe chránit.

Objevena už v 19. století

Mozaika s červenými, modrými a okrovými geometrickými a květinovými vzory se nachází na podlaze Hišámova paláce, který byl podle výzkumů obydlen až do 10. století. Podle palestinské agentury WAFA mozaiku našli archeologové ve 30. letech minulého století pod sutinami, které na ní ležely od zemětřesení z roku 947.

Foto: Nasser Nasser, ČTK/AP

Zdobená mozaika se nachází v pozůstatcích Hišámova paláce.

Ruiny Hišámova paláce byly sice objeveny už v roce 1873, ale první vykopávky provedl až ve 30. letech 20. století Brit Robert Hamilton. Palác je příkladem rané islámské architektury. Leží 260 metrů pod úrovní moře a měl několik obytných poschodí, mešitu, dvůr a sloupovou chodbu. Byla v něm rovněž fontána a lázeň.

Historici původně uváděli, že palác nechal postavit umajjovský chalífa Hišám bin Abdal Málik v letech 724 až 743. Nynější odborníci se ale kloní k názoru, že stavitelem byl až Hišámův nástupce Valíd II. Palác byl sice jeho rezidencí, ale byl poprvé poškozen už při zemětřesení v roce 749.

Na nové newyorské atrakci je vidět pod sukně. Lidé mají volit spíše kalhoty

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám