Hlavní obsah

V jednom z nejlidnatějších měst světa žijí obyvatelé v domech jako z lega

– Hongkong
Novinky, fis

Megapole, která čím dál více praská ve švech. Vedle tisíců těch, kteří nemají na střechu nad hlavou, tady žijí milionáři. Řeč je o Hongkongu. Lidé tu bydlí na několika metrech čtverečních — svobodní stejně jako ti s rodinami. Bez ohledu na vnitřní živoření jsou zvenčí některé domy fascinující. Vypadají totiž trochu jako z lega.

Foto: Peter Stewart, Profimedia.cz

Jako z obří stavebnice

Článek

Čínský Hongkong patří mezi nejhustěji osídlená místa světa. Na 1104 kilometrech čtverečních tady žije více než sedm miliónů obyvatel. Kvůli drahým nájmům jsou statisíce místních lidí nuceny bydlet v miniaturních prostorách.

Přestože je Hongkong ekonomickým centrem Číny, na mnoha místech to tak nevypadá. Obyčejný panelákový byt na českém sídlišti by tady byl luxusem. I ohromné domy plné titěrných bytů ale mají své kouzlo — tedy alespoň pokud v nich nemusíte žít. Při pohledu zvenčí připomínají sestavené kostky lega.

Fotograf Peter Stewart, původem z Austrálie, ukazuje na svých snímcích „králíkárny“ Hongkongu v barevných světlech odrážejících zdejší každodenní život. Snažil se hrůzné podmínky bydlení ukázat co nejpozitivněji.

Foto: Peter Stewart, Profimedia.cz

Přeplněné hongkongské byty svítí všemi barvami.

Na jeho fotografiích je nespočet miniaturních detailů, protože Hongkong se snaží prakticky využít snad každičký centimetr. A tak za okny visí například prádlo, které uvnitř bytu není kam dát.

Foto: Peter Stewart, Profimedia.cz

Hongkongský věžák bez barev a světla

Stejně tak se Stewartovi podařilo některé domy vyfotografovat tak, že by možná našly uplatnění ve sci-fi filmu nebo počítačové hře. Pohrál si se světlem, stínem a jednoduchými prvky, jako je například zábradlí v mnohapatrovém věžáku.

Reklama

Výběr článků

Načítám