Hlavní obsah

V Hurghadě už zase řádí E. coli, nakažených jsou desítky

Novinky, mšv

Britské úřady vydaly varování před cestami do egyptské Hurghady. V resortu Steigenberger Aqua Magic Hotel, kde loni zemřel manželský pár, se podle všeho nakazili další lidé bakteriemi E. coli nebo jinými obdobnými. Server The Scottish Sun hovoří až o 25 postižených turistech, přičemž nejmladším je ani ne roční dítě a nejstaršímu je 67.

Foto: Profimedia.cz

Hotel Steigenberger Aqua Magic je jedním z těch, kde hosté hlásí nemalé potíže.

Článek

Nákaza se nevyhnula mimo jiné 37leté Sarah McCormickové a jejímu 42letému manželovi Thomasovi, kteří byli v resortu na dovolené. Rodina onemocněla salmonelózou a střevní chorobou způsobenou bakterií Shigella, která způsobuje takzvanou bacilární úplavici.

Ve stejném hotelu přitom loni ze stejných důvodů zemřel britský manželský pár Cooperových. „Nedokážu si představit, čím musela jejich rodina projít. A přijde mi, jako by jejich smrt nic neznamenala a celá věc pokračuje dál,“ řekla pro server Mirror McCormicková. „Manželovi bylo tak špatně, že jsem si myslela, že také zemře. Býval v armádě a běhá triatlony, ale teď se ani nemohl zvednout z postele,“ dodala.

Servery zatím píšou o celkem 25 turistech, které nějaké střevní onemocnění postihlo. Inkubační doba se však pohybuje mezi třemi až pěti dny a symptomy, mezi něž patří průjem nebo bolest v oblasti břicha, se tak neprojeví hned. Úřady tak počítají, že se objeví ještě další případy onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Syrový kuřecí špíz, který byl mimo jiné naservírován britským hostům hotelu Steigenberger Aqua Magic.

Na situaci reagují i české cestovní kanceláře. Mluvčí CK Fischer Jan Bezděk Novinkám řekl, že se na cestovní kancelář žádní klienti s problémy tohoto typu zatím neobrátili. „Hotel jsme nicméně okamžitě stáhli z nabídky a čekáme na oficiální vyjádření. V hotelu máme nyní dvě rodiny, které kontaktuje naše delegátka, a pokud budou mít zájem, jsme připraveni je okamžitě přestěhovat jinam,“ dodal Bezděk.

„Hotel Steigenberger nemáme v nabídce a klienty tam tedy nemáme. Obecně ale vždy doporučujeme klientům, aby nejedli ovoce a zeleninu, které nelze oloupat. Doporučujeme pít pouze balenou vodu a nekonzumovat potraviny, které podléhají rychle zkáze. Například majonézu,” řekl Novinkám mluvčí Exim tours Petr Kostka.

Pozor na maso

Hygienické stanice po celé Británii teď turisty vyzývají, aby okamžitě vyhledali lékařskou pomoc, pokud se u nich některý z příznaků projeví nebo se necítí dobře. „Lidé mohou být bakteriím vystaveni zejména při kontaktu s kontaminovanou vodou nebo syrovým či nedovařeným masem, s mlékem, ale i při styku s nakaženou osobou,“ uvedl lékař Robert Smith z velšské organizace Public Health Wales.

„E. coli je závažná bakteriální infekce, která způsobuje nepříjemné průjmové onemocnění, někdy i horečku,“ doplnil lékař. Nejvíce ohroženou skupinou jsou podle něj děti mladší pěti let nebo senioři.

Nejde jen o jeden hotel

Cestovní kancelář Thomas Cook převezla z hotelu svých 301 klientů ještě dříve, než se ukázalo, že k nákaze došlo. Zájezdy do zmíněného resortu už nadále ani nenabízí.

Problémy jsou hlášeny i z jiného resortu v Hurghadě, pětihvězdičkového Jaz Aquamarine hotelu, kde minulý měsíc onemocněla skupina jedenácti Britů. Ti teď chtějí resort zažalovat.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie E.coli

Co dělat, abyste se vyhnuli nákaze E.coli
Bakterie se celým jménem nazývá Escherichia coli a běžně se vyskytuje ve střevní mikroflóře teplokrevných živočichů, včetně člověka. Přítomnost ve vodě či stravě je tak jasným indikátorem fekálního znečištění. Zatímco většina typů E.coli je neškodná, některé mohou způsobovat závažnou otravu jídlem či infekci. Před nakažením se lze chránit důkladným dodržováním hygieny a opatrností při konzumaci.
1) Ujistěte se, že je vaše jídlo řádně uvařené.
2) Nepijte kohoutkovou vodu a nepoužívejte led z kohoutkové vody vyrobený. Pokuste se vyhnout polykání vody při plavání.
3) Pokud trpíte průjmem a zvracením, doplňujte řádně tekutiny.
4) Vyhněte se přípravě nebo servírování jídla, pokud trpíte příznaky infekce nebo otravy jídlem.

 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám