Hlavní obsah

V Hrabalově chatě je už pár kusů jeho nábytku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zase je sychravé počasí, pod korunami stromů pošmourno, ale pak se před zvědavými návštěvníky objeví domek, kde trávil čas Bohumil Hrabal. Osada Kersko nedaleko Nymburka byla nejen dějištěm jeho díla Slavnosti sněženek, ale hlavně místem, kam se jezdil ukrýt před ruchem Prahy, pracovními cestami i davy lidí.

Foto: Radek Plavecký , Právo

Místnost používaná jako kuchyň s původním nábytkem.

Článek

Bílý domek se zeleně natřenými rámy oken a dveří ukrytý ve smíšených lesích charakteristických pro zdejší osadu je teď téměř prázdný. Jen v dolní místnosti používané jako kuchyň stojí několik truhlic, skříň, stolky a na nich fotografie s Bohumilem Hrabalem.

„Vůbec jsme netušili, že je ještě nějaký nábytek, který tady býval za Hrabalova života. Mysleli jsme si, že už máme všechno v muzejních sbírkách, ale když nám pan Eliáš (vlastník, který chatu prodal Středočeskému kraji, pozn. red.) domek předával, v garáži měl ještě několik kusů schovaných, byl to pro nás poklad,“ řekl Právu ředitel Polabského muzea Jan Vinduška.

Nákup za honoráře

Muzeum se nyní bude o domek starat. Nedávno chatu s pozemkem téměř 3500 metrů čtverečních koupil za 9,9 milionu korun Středočeský kraj od sousedů, jimž Bohumil Hrabal domek odkázal. Hrabal jej koupil v roce 1965 za své první literární honoráře.

„Tehdy to byl jen přízemní domek. Hrabalovi přistavěli patro s prosklenou verandou a byla tady i malá teráska se schodištěm na boku domu. Právě tady a pak také hodně venku na lavičce Hrabal psal své knihy,“ uvedl ředitel Vinduška.

Foto: Radek Plavecký , Právo

V prosklené verandě psal Bohumil Hrabal své knihy.

Muzeum má podle něj spousty fotografií či videa, které dokumentují, jak chata vypadala v době Hrabalova života. Do takové podoby by se měla vrátit.

„Samozřejmě nemáme úplně všechno, například chybí jeho psací stůl, ale chtěli bychom nechat udělat kopii,“ dodal Vinduška. Současně vedení kraje ani muzea nechce vytvořit v domku jen další expozici, ta zůstane v muzeu v Nymburce. Do Kerska se po opravách chaty nastěhuje jen nábytek a některé osobní věci.

„Návštěvníci by měli mít pocit, že Hrabal právě domek opustil, že odešel na houby nebo na pivo do hospody,“ zmínil nymburský historik Pavel Fojtík.

Muzeum ghetta v Terezíně čeká velká proměna

Cestování

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám