Hlavní obsah

V Egyptě začala renovace Tutanchamonova sarkofágu. Poprvé v historii

Novinky, mšv

Asi nejznámější památka starověkého Egypta podstupuje renovaci. Zlatý sarkofág faraona Tutanchamona bude zhruba osm měsíců v péči restaurátorů, stane se tak vůbec poprvé od jeho objevení. Artefakt poté bude jedním z hlavních taháků Velkého egyptského muzea, uvádí agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMEMTÁŘE: V Egyptě začali s restaurováním Tutanchamonova sarkofáguVideo: Reuters

 
Článek

Úřady ukázaly sarkofág poprvé mimo hrobku, v níž byl před téměř sto lety objeven. „Je to velmi křehký předmět, který ještě nebyl restaurován. Nejprve jsme provedli rychlé první ošetření a poté jsme sarkofág přesunuli do muzea. Očekáváme, že práce nám zaberou osm měsíců,“ vysvětlil egyptský ministr pro památky Chálid Ananí.

Zlacená rakev se společně s poklady z hrobky stane středobodem Velkého egyptského muzea, které se má slavnostně otevřít příští rok nedaleko gízských pyramid. „Více než pět tisíc předmětů z Tutanchamonovy sbírky bude vystaveno zcela poprvé na jednom místě. Bude to například šest vojenských kočárů, které si mohli lidé předtím prohlédnout v několika různých muzeích,“ uvedl sekretář nejvyššího úřadu pro památky Mostafa Waziri.

Už dříve bylo uvedeno, že Velké egyptské muzeum se má otevřít koncem roku 2020. Jeho výstavba trvá posledních 15 let. V expozicích budou poprvé pod jednou střechou k vidění nejvýznamnější nálezy z doby starověkého Egypta. Půjde tak o velký turistický tahák a světový unikát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám