Hlavní obsah

V Dubaji se veřejnosti otevřela údajně nejkrásnější budova světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj má od úterý nové lákadlo. Ve městě se otevřelo Muzeum budoucnosti, které magazín National Geographic zařadil mezi čtrnáct nejhezčích muzeí na planetě a šejk ho nazval nejkrásnější budovou na světě. Instituce v expozici láká zejména na technologie, například umělou inteligenci či rozšířenou realitu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Dubaji otevřeli futuristické Muzeum budoucnostiVideo: Reuters

 
Článek

Budova muzea se nachází nedaleko dubajského centra. Má ocelovou konstrukci a povrch ze sklolaminátu a nerezové oceli, její vzhled navrhla architektonická společnost Killa Design. „Jde o architektonický a stavitelský zázrak, spojuje minulost s budoucností a představuje pokročilou technologii i tradiční umělecké formy,“ uvedli zástupci města při otevření instituce.

Nejvýraznější je zdobný oválný exteriér muzea pokrytý arabskou kaligrafií. Nápisy na budově mimo jiné říkají, že budoucnost patří těm, kdo si ji dovedou představit, navrhnout a přetavit v realitu. Dubajský šejk Muhammad bin Rášid Al Maktúm muzeum snad i díky výraznému zevnějšku nazval vůbec nejkrásnější budovou na světě.

Expozice nezapomíná ani na děti

Muzeum má celkem sedm pater a zabírá plochu o 30 tisících metrech čtverečních. Expozice je rozdělena do několika sekcí.

Na třech podlažích se mohou návštěvníci seznámit s vesmírným výzkumem, ekosystémy a biologickým inženýrstvím, jiné patro odhaluje technologie blízké budoucnosti a způsob, jak různé oblasti lidské činnosti zmodernizovat. Nechybí ani sekce věnovaná těm nejmenším, které instituce nazývá hrdiny budoucnosti.

„Dubaj je základna pro vznikající technologie, talenty, vynálezce a kreativní profesionály z celého světa, aby odhalili největší výzvy, kterým bude lidstvo v budoucnosti čelit,“ uvedl šéf instituce Muhammad Al Gergawi. „Muzeum budoucnosti je živé muzeum, neustále se proměňující a přizpůsobující své expozice a atrakce,“ uzavřel.

Troufli byste si? Zájemci se mohou v Dubaji vyklonit přes okraj mrakodrapu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám