Hlavní obsah

V domě zakladatele skupiny Boko Haram má být muzeum terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady nigerijského státu Borno chtějí zřídit muzeum v rodném domě zakladatele teroristické organizace Boko Haram. Doufají, že to podpoří zájem turistů o tuto část Nigérie, kde Boko Haram působí. Turistickým centrem se má stát také les Sambisa, kde skupina měla základnu. Kritici tohoto plánu poukazují na to, že tím stát Borno zajistí nesmrtelnost Mohammedovi Yusufovi, který Boko Haram v roce 2002 založil.

Foto: Profimedia.cz

Mešita v hlavním městě Nigérie. Ilustrační foto

Článek

Při útocích spáchaných touto skupinou zahynulo na 20 tisíc lidí. „Neměl by se využívat dům někoho, kdo zabíjel,” řekl k záměru státu Borno právník zabývající se lidskými právy Anthony Agholahon.

Yusuf skupinu založil se záměrem postavit se západnímu stylu výuky. Teroristické útoky skupina zahájila až o sedm let později s cílem zřídit na severu Nigérie islámský stát. Yusuf byl zatčen a ve vazbě zemřel. Skupině se podařilo rozšířit svou činnost i do sousedních zemí, v roce 2014 v Chiboku unesla 270 studentek. Nigerijská vláda tvrdí, že v boji proti Boko Haram vítězí.

Mohammed Bulama, který ve státě Borno odpovídá za problematiku vnitra, informací a kultury, řekl, že v Yusufově domě v Maiduguri bude zřízeno muzeum, které zdokumentuje „vše, co se stalo v souvislosti” s Boko Haram, aby se informace zachovaly pro budoucí generaci.

V lese Sambisa, kam byly uneseny studentky, podle Bulamy vznikne turistické centrum, „které světu zprostředkuje, co se (při únosu) stalo”. Z unesené skupiny se stále asi 100 mladých žen pohřešuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám