Hlavní obsah

V Číně vyrostl nejvyšší umělý vodopád světa. Nachází se na mrakodrapu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína se zase jednou může pyšnit novým „nej“. Ve městě Kuej-jang totiž vyrostl nejvyšší umělý vodopád na světě. Je umístěn na straně jednoho z mrakodrapů a voda padá z výšky 106 metrů. Jako nejvyšší umělý vodopád se obvykle uvádí Cascata delle Marmore v italské Umbrii, jedná se ovšem o kaskády, nikoli o souvislý vodopád. O atrakci informoval britský server The Week.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejvyšší umělý vodopád na světě mají v ČíněVideo: AP

 
Článek

Obří vodopád má být turistickým lákadlem, mnoho obyvatel se už ovšem stihlo ohradit, že se jedná o naprosté plýtvání. Jednak peněz a elektřiny, ale i vody. Ve druhém případě mohou zachovat klid, jedná se totiž o recyklovanou kohoutkovou i dešťovou vodu. „Naše budova má čtyřpodlažní podzemní zásobárnu vody a kanalizační systém, z nichž je voda pumpována a recyklována,“ uvedl tiskový mluvčí společnosti Kuej-čou Lu-ti-ja Property Management Co., která budova vlastní.

Vodopád nicméně není v provozu neustále, účty za elektřinu jsou totiž poměrně vysoké. Jedna hodina vyjde na 800 čínských jüanů, v přepočtu přes 2500 korun. „Nezapínáme vodopád každý den, jen při nějaké slavnostní příležitosti. I přesto je vodopád puštěn vždy tak na 10 až 20 minut kvůli úspoře elektřiny.

Uživatele sociálních sítí nicméně záběry úchvatného vodopádu velmi zaujaly. Ne vždy však v dobrém. Zatímco některým to přijde jako pěkná podívaná, jiní atrakci považují za naprosté plýtvání prostředky. „Čí to byl nápad umístit vodopád na mrakodrap? Hrozné. Měli by energií šetřit, místo aby jí plýtvali takovýmto způsobem,“ uvedl jeden z uživatelů. Do majitelů budovy se opřel i národní tisk Beijing Morning Post, který uvedl, že takto velké společnosti by měly jít příkladem a plýtvání veřejných zdrojů spíše omezit.

Reklama

Výběr článků

Načítám