Hlavní obsah

V Cannes chtějí lepší kvalitu vzduchu. Chystají se omezit výletní lodě

Novinky, mšv

Francouzské letovisko Cannes chce dopřát obyvatelům i turistům kvalitnější vzduch. Úřady proto zakážou vjezd do přístavu obřím výletním lodím, které nebudou splňovat limit 0,1 procenta síry v palivech. Tato obří plovoucí města jsou považována za hrozbu pro životní prostředí, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zákaz by měl začít platit od příštího roku. Lodě, které limit nesplní, nebudou moci v přístavu zakotvit a turisté se při okružních plavbách do Cannes nepodívají. „Nejsme proti výletním lodím. Jsme proti znečišťování ovzduší,“ uvedl pro Reuters starosta města David Lisnard.

Limit na úroveň síry v palivech je vyžadován už v Baltském a Severním moři, mohl by se rozšířit také na Středozemní. Výletní lodě při spalování paliva do ovzduší vypouštějí mnohonásobně větší množství oxidu siřičitého než klasické motory. „Nebudeme u nás ve městě už tolerovat pasažéry těch výletních lodí, které znečišťují prostředí,“ pohrozil Lisnard.

Města jako Cannes často výletní plavby kritizují, protože obří lodě přispívají nejen k ohrožení životního prostředí, znepříjemňují také život místním. Možná nejpalčivější je problém v italských Benátkách, kde obyvatelé proti výletním lodím, které zhoršují situaci s množstvím lidí v ulicích, už několikrát protestovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám