Hlavní obsah

V Brdech je chráněný skalní srub

Právo, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová přírodní památka Jindřichova skála bude vyhlášena v Brdech. Jindřichova skála je skalní srub s kolmou stěnou a kamenným mořem.

Foto: AOPK ČR

Jindřichova skála v Brdech se stane přírodní památkou.

Článek

„Pro Brdy jsou takové skalní útvary typické. Přírodní památka má rozlohu pět hektarů a je prvním maloplošně chráněným územím ve středních Brdech,“ uvedla Karolína Šulová z Agentury ochrany přírody a krajiny, podle níž bude památka vyhlášena s účinností přesně od letošního Štědrého dne.

Skalní srub vznikl zvětráváním a postupným odlamováním skalních bloků. S výškou stěny 21 metrů patří k těm nejvyšším v Brdech. Kamenné moře pod ním je zvláštní svou rozlohou i velikostí skalních bloků. Podle odborníků je tvořené prvohorními slepenci, tvrdou a kyselou horninou.

Lišejníkům nesvědčí šlapání

Domov tu má řada druhů lišejníků, kterým vyhovují osluněná suťová pole. Nacházejí tu dobré životní podmínky v podobě dostatku světla a menší konkurence ostatních rostlin, které nedokážou prosperovat v drsných podmínkách balvanité suti.

Netradiční vánoční dárek? Kupte si za tisícovku kus francouzského hradu

Cestování

„Lišejníkovým porostům v suti nesvědčí sešlapávání. Jsou to dlouhověké organismy a rostou jen velmi pomalu. Děkujeme proto všem turistům a horolezcům za pochopení pro tyto malé obyvatele a za respektování zákazu vstupu do sutí a na skalní stěnu,“ uvedl Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Brdy.

Na jednu z nejkrásnějších vyhlídek v Brdech, odkud je možné přes údolí Červeného potoka obdivovat hrad Valdek a za ním křivoklátské kopce, se dá pohodlně dojít po turistické značce z Malé Vísky u Hořovic.

Reklama

Výběr článků

Načítám