Hlavní obsah

V Botswaně záhadně ve velkém vymírají sloni. Za dva měsíce jich pošlo nejméně 350

Novinky, jky

V Botswaně řeší obrovský ekologický malér. Děsivým tempem nárazově vymírá populace tamějších slonů. Od počátku května do poloviny června bylo nalezeno 169 mrtvol a koster slonů. Co je však ještě více alarmující, je to, že za další necelé tři týdny se toto už tak dramatické číslo více než zdvojnásobilo. Botswana přišla za dva měsíce nejméně o 350 členů sloní populace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Botswaně našli přes 350 mrtvých slonů, důvod je neznámýVideo: Reuters

 
Článek

Úřady v Botswaně řeší podivné vymírání slonů na severu země v deltě řeky Okavango. Letecký výzkum přitom ukazuje, že 70 procent mrtvol se nachází okolo přírodních napajedel. Tamější vláda již vydala prohlášení, ve kterém tvrdí, že dvě nejpravděpodobnější možnosti, tedy otravu vodních zdrojů člověkem a antrax, již vyšetřování vyloučilo.

Ředitel dobročinné organizace National Park Rescue Niall Mc Cann označil situaci za „katastrofický úhyn” a žádá o vyšetřování této bezprecedentní situace.

„Uhynulo nejméně 350 slonů. Rozsah tohoto úhynu je dechberoucí. Botswana je domovem třetiny slonů na kontinentu a desetina z nich se nachází právě v tomto regionu. Současná situace tak může mít vliv na jejich celosvětovou populaci,” uvedl McCann pro Sky News.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Slon v deltě řeky Okavango

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám