Hlavní obsah

V Benátkách se od ledna začne vybírat vstupné

Benátky v příštím roce zrealizují dlouho odkládaný plán. Od jednodenních návštěvníků začnou vybírat za vstup do města peníze, přičemž po turistech budou vyžadovány i rezervace. Ty se spustí už od léta. Radnice chce tímto krokem omezit tvoření davů, které historickou perlu severní Itálie dlouhá léta sužují.

Foto: Profimedia.cz

Jednodenní výletníci budou za vstup do Benátek od ledna platit.

Článek

Benátky si od turistů odpočinuly během pandemie, nyní se však opětovně začínají plnit. O velikonoční Bílé sobotě do města zavítalo na 120 tisíc turistů. V neděli to pak bylo 158 tisíc, uvádí s odkazem na místní policii server CNN.

Podle starosty Luigiho Brugnara bude proto spuštěn rezervační systém, který má zamezit tomu, aby k takovým „masovým nájezdům“ docházelo. „Rezervační systém je správným krokem, který nás pomůže docílit vyváženějšího cestovního ruchu. Takový experiment podnikneme jako první na světě,“ okomentoval Brugnaro.

V létě dobrovolné rezervace

Simone Venturini, radní zodpovědný za turismus, uvedl, že velmi jednoduchý a přehledný portál pro rezervace bude spuštěn do několika týdnů. „V létě bude možné zamluvit si jednodenní výlet a v roce 2023 bude zavedeno vstupné.“ Jeho výše má být tři eura (73 korun) v klidné dny a 10 eur (zhruba 250 korun) ve vytížené dny.

V Benátkách po 500 letech zpřístupnili jednu z nejznámějších budov

Cestování

Placení vstupného se bude týkat výhradně jednodenních výletníků, kteří často ve městě neutratí příliš mnoho peněz, zato za sebou nechávají nepořádek. Radnice chce návštěvníky upozornit na to, že jsou Benátky křehké a je nutné se k nim chovat ohleduplně a s respektem. Lidé, kteří ve městě přenocují, mají ze vstupného výjimku.

V létě budou rezervace zatím ve zkušebním provozu, a proto dobrovolné. Návštěvníkům z nich však mají plynout nejrůznější výhody, například možnost přeskočit frontu v řadě památek a muzeí.

„Díky rezervačnímu systému budeme vědět, kolik lidí nás v konkrétní den navštíví, a podle toho budeme moct upravit služby,“ doplnil Venturini. Portál návštěvníky také upozorní na vytížené dny a navrhne jim, aby se rozmysleli a zvolili případně jiný termín. Tradičně půjde o státní svátky nebo právě Velikonoce.

Benátské hotely rozdávají vodní pistole na obranu před loupeživými racky

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám