Hlavní obsah

V Africe uvidíte dechberoucí safari i scenerie jako z hororu

Novinky, nčs

Jedem do Afriky, jedeme do Zimbabwe, jedem na hostinu, špatně to nedopadne. To jsou úvodní slova textu české hudební skupiny Yo Yo Band. A dala by se s trochou zdravé obezřetnosti podepsat i dnes. Rozmanitý kontinent nabízí mnoho krás, za kterými se rozhodně vyplatí cestovat. Podívejte se na některé z nich.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Senegalská pohoda na pláži.

Článek

Afrika je bezpochyby jedním z nejrozmanitějších kontinentů světa. Od egyptských pyramid přes nehostinnou poušť po pralesy či safari. Míst, kam v Africe vyrazit, je tolik, že shrnout je do jednoho článku je prakticky nemožné. Přesto s námi pojďte alespoň částečně nahlédnout pod pokličku černého kontinentu.

Exotická kuchyně

Láska prochází žaludkem a je jedno, zda máte milovat manželku, nebo kontinent. Exotické pokrmy vás při troše odvahy nadchnou. Například jihoafrické Kapské město je místem, kde se mísí pouliční prodejci s luxusními restauracemi. Od února letošního roku se dokonce restaurace Wolfgat pyšní označením „nejlepší restaurace na světě”. Pokud už budete v Jihoafrické republice, v Durbanu za ochutnání rozhodně stojí „bunny chow“ – tradiční bílý bochník chleba naplněný kari směsí.

Foto: Profimedia.cz

Skvělé jídlo v Africe seženete u drobných prodejců.

Ale abychom nezůstali jen u jedné z nejvyspělejších afrických zemí, zmiňme například pálivé piri piri kuře z Mosambiku. Obecně se do afrických kuchyní dováží jen minimum surovin a je tak téměř jisté, že ať už se vydáte do jakékoliv části, vždy vám budou naservírovány lokální produkty upravené podle mnohdy stovky let starých receptů.

Dobrodružství na každém kroku

Jistě, za dobrodružstvím někdy není třeba cestovat tisíce kilometrů, přesto spustit se v Kapském městě v kleci mezi žraloky, pozorovat velryby či se nechat unášet větrem na rogalu z hory Mount Wanale v Ugandě, to v naší kotlině nezažijete.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Žiraf žije v parku Bandia velké množství. Jen během necelé dvouhodinové jízdy jsme jich viděli více než deset.

Když už budete v Africe, dalo by se označit za hřích nezažít safari. Nosorožci, sloni, leopardi, lvi, pestrobarevní ptáci a mnoho dalších zvířat, která pozorujete a obdivujete v jejich přirozeném prostředí. Ani návštěva jakékoliv zoologické zahrady na světě se safari zkrátka nemůže vyrovnat. Pokud máte v oblibě slony, lze jen doporučit Botswanu, kde žije až třetina těchto chobotnatců z celé Afriky.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pokud chcete zažít safari bez davů, tak je Botswana tou správnou volbou.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Březí lvice si se mnou vyměnila několik dlouhých významných pohledů.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Přírodou delty řeky Okavango se proháníte v džípech bez skel. Pro fotografy ideální.

Dechberoucí scenerie

Pohled na namibijské město duchů Kolmanskop nedaleko Lüderitzu, v němž si musíte zakoupit do oblasti vstupenku, evokuje scény ze známého hororu Hory mají oči. Žádní zmutovaní lidé však uvnitř nečekají, okny pouze líně kloužou sluneční paprsky a dopadají na vrstvy písku, který se dostal snad už úplně všude. Není však na škodu, i díky pískové ochraně se totiž město v bývalé německé kolonii drží v zachovalém stavu.

Foto: Michaela Hofmanová

Kolmanskop - město duchů.

Kolmanskop samozřejmě nebýval vždy městem duchů. Na počátku 20. let minulého století tam žilo zhruba tisíc obyvatel. K dispozici byly bazén, divadlo, nemocnice, dokonce i kasino a herna, kam se chodilo na kuželky či taneční sál. Jezdilo se taxíkem a rozdávaly se krychle ledu pro ochlazení. Jak se to stalo? Německý drážní dělník Zacharias Lewala objevil při čistění kolejnic v písku lesklý kamínek. A jeho nadřízený okamžitě poznal, že se jim všem právě změnil život. Tím „kamínkem“ byl totiž diamant. Pobláznění však vydrželo pouze do padesátých let a od té doby je už město cílem pouze turistů a fotografů.

Foto: Michaela Hofmanová

Milovníci dobrodružství si přijdou na své.

Kulturní diverzita

Pokud srovnáme počet států v Evropě a Africe, nenajdeme příliš velký rozdíl. Ten však nastává v počtu jazyků, kterých je v Africe násobně více. I to naznačuje, jak moc rozmanitým kontinentem Afrika je.

Nemusíte ani cestovat ze země do země, abyste poznali několik kultur. V jednotlivých státech nezřídka žije hned několik etnik a každé má vlastní zvyky, kulturu, jazyk nebo náboženství.

Foto: Profimedia.cz

Masajové bojují za svůj původní způsob života na pomezí Tanzánie a Keni.

Afričané jsou na svoji kulturu patřičně hrdí. Ať už se tradice promítají do hudby, literatury či obrazů, stojí to za to a pro Evropany půjde mnohdy o kontakt s naprosto odlišným světem.

Ne vždy musí být však kulturní rozdílnosti ku prospěchu věci. Například ještě v osmdesátých letech středoafrický diktátor Bokassa v rámci pomsty pojídal děti svých nepřátel. Po jeho svržení našli v diktátorově mrazáku maso z desítek dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám