Hlavní obsah

Užitečné rady těhotným ženám cestujícím letadlem

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud těhotná žena plánuje cestovat, měla by se nejprve poradit se svým ošetřujícím lékařem. Doktor vám pravděpodobně let schválí kdykoliv, kromě prvních fází těhotenství (kdy může dojít k nechtěnému přerušení těhotenství) nebo v posledním období (kdy by mohlo dojít k předčasnému porodu). Co vám může zpříjemnit cestování a na co si dát pozor?

Foto: Profimedia.cz

Cestování pro těhotnou ženu může být poměrně stresující záležitostí.

Článek

Většina leteckých společností má pravidla týkající se toho, v jakém stádiu těhotenství smí žena cestovat. Raději si zkontrolujte svůj let, abyste se vyhnuli zklamání.

Není dobrý nápad cestovat kamkoliv, kde je nutné nechat se předem očkovat. Pro zdraví dítěte by se žena měla vyhnout přijímání cizorodých látek během těhotenství (to zahrnuje také alkohol, léky, očkovací látky a nikotin). 

Rezervujte si sedadlo s ohledem na komfort: místo blízko toalety ulehčí těhotné ženě a jejímu močovému měchýři. Navíc sedadlo v uličce zjednoduší vstávání. Místo v první třídě je nejvíce komfortní, pokud si můžete dovolit utrácet. 

Rady pro cestování
Lékařská zpráva
Nezapomeňte si sebou vzít lékařské potvrzení, které vám doktor před cestou vystaví. Zpráva by měla potvrzovat, že jste před cestou zcela v pořádku.
Dávejte pozor na výživu
Při cestování s sebou vždycky berte vlastní jídlo. Doma připravené jídlo je nejlepším řešením pro rychlé občerstvení. Vyhněte se baleným hotovkám. Doporučujeme čerstvé ovoce a džus.
Necestujte sama
Pokud je to možné, necestujte sama těhotná. Vždy mějte po ruce kontakt na záchranku a na svého doktora.
Nezapomeňte na zábavu
Vezměte si s sebou zabijáka času na dlouhé cesty - walkman nebo ipod s hudbou nebo knihu. Zvedne vám to náladu.

Reklama

Související články

Těhotenství po čtyřicítce má svá rizika

Nejen životní styl a budování kariéry může za to, že se čím dál více žen rozhoduje pro mateřství v pozdějším věku. Bohužel toto oddalování s sebou nese i mnohá...

Výběr článků

Načítám