Hlavní obsah

Už jedou! Tisíce lidí sledovaly kyjovskou jízdu králů

Kyjov

Davy lidí v neděli v Kyjově na Hodonínsku sledovaly starodávnou tradici jízdy králů. Na koních ozdobených barevnými pentlemi ji předvedla krojovaná chasa z nedalekých Skoronic. Byl to jeden z vrcholů festivalu Slovácký rok.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Folklorní festival Slovácký rok 18. srpna 2019 v Kyjově zpestřila jízda králů v podání chasy z nedalekých Skoronic. Mladého krále v dívčím kroji s růží v ústech tradičně doprovází 25 jezdců.

Článek

Návštěvnost čtyřdenního festivalu ještě pořadatelé nevyčíslili. „Optikou zaplněných ulic je tu ale víc lidí než před čtyřmi lety,“ řekl mluvčí městského úřadu Filip Zdražil. V roce 2015 do Kyjova zamířilo podle odhadu organizátorů asi 22 tisíc až 23 tisíc lidí.

Jízda králů se na Slováckém roku objevila poprvé v roce 1956. Od té doby se jí účastnilo několik generací chlapců a mužů ze Skoronic. Pořadatelé ji zařazují na program festivalu jako jednu z posledních připomínek, jak výrazně se na každodenním životě Kyjova a okolních vesnic podílel selský stav, dnes prakticky vymizelý.

Mladého krále v dívčím kroji s růží v ústech tradičně doprovází 25 jezdců a výběrčí vůz. Výběr darů pro krále s hlasitým veršovaným vyvoláváním začíná na radnici a jízda postupně navštíví další desítky domácností.

Tradice sahá až do předkřesťanských dob

Počátky tradice jízdy králů sahají podle odborníků až do předkřesťanských dob. Kdy a proč vznikla, není jasné. Krása ozdobených koní spolu s vyvoláváním jezdců však i nyní poutá pozornost, což se potvrdilo v zaplněných ulicích Kyjova.

Dalším sledovaným programovým bodem Slováckého roku byl sobotní krojovaný průvod městem. Plno bylo také na všech večerních pořadech v letním kině s kapacitou 2500 lidí.

Slovácký rok se koná vždy jednou za čtyři roky, poprvé ho pořádala kyjovská sokolská obec v roce 1921. Na rok 2021 připravuje Kyjov mimořádné oslavy 100. výročí, přesná podoba a dramaturgie ještě podle Zdražila není naplánovaná. Další Slovácký rok by se pak měl konat znovu za čtyři roky, tedy v roce 2025.

Reklama

Výběr článků

Načítám