Hlavní obsah

Unikátní muzeum vystavuje umění, které v reálném světě neexistuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V americkém Seattlu otevřeli na konci ledna unikátní muzeum. Zaměřuje se na takzvané NFT, nezaměnitelné tokeny, tedy digitální umění, které v reálném světě neexistuje. Instituce si klade za cíl taková díla nejen vystavovat, ale také o fenoménu NFT edukovat veřejnost.

Foto: Profimedia.cz

Vystavené umění existuje jen virtuálně.

Článek

Muzeum má rozlohu necelých 300 metrů čtverečních a na první pohled vypadá jako kterákoli jiná galerie. Místo reálných obrazů a děl jsou v něm ovšem nainstalovány obrazovky, na nichž se digitální umění promítá, uvádí server The National News. Na zdech jsou potom vysvětlivky, které návštěvníky s NFT seznamují.

„Chtěli jsme vytvořit prostor, jenž poslouží komunitě, která se o NFT zajímá, a rovněž jsme chtěli, aby se Seattle stal jakýmsi centrem. Nejsme ale odborníci, chceme se učit jako kdokoli jiný. Proto spoléháme na zpětnou vazbu od návštěvníků, abychom mohli pokračovat v růstu,“ okomentovala vznik instituce její spoluzakladatelka Jennifer Wongová.

Na první výstavu, která se v galerii koná, přispěla například losangeleská umělkyně Blake Kathrynová či tvůrkyně vystupující pod přezdívkou Neon Saltwater — to kvůli barvám použitým v digitálních obrazech.

Cena může být velmi vysoká

NFT je zjednodušeně řečeno podoba digitálního vlastnictví, která staví na digitální účetní knize. Tu využívají třeba i bitcoiny. Nezaměnitelný token se pak používá k prokázání vlastnictví věci, která v reálném prostředí neexistuje.

Kromě uměleckých děl může jít také o internetové memy a podobně. Cena NFT přitom stoupá do závratných výšin, přestože předmět, k němuž se váže, v podstatě existuje jen virtuálně.

NFT představuje miliardový byznys i budoucnost on-line světa

Internet a PC

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám