Hlavní obsah

UNESCO připsalo na svůj seznam lanový most v Peru

Novinky, fis

Kulturním dědictvím Inků je v Peru lanový most přes řeku Apurimac. Tradičním způsobem, předávaným z generace na generaci, ho obnovuje komunita domorodců. Svůj obdiv jim vyjádřila i tamní ministryně kultury.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na seznam světového dědictví UNESCO přibyl incký lanový most v PeruVideo: Reuters

 
Článek

Je to týmová práce. Most Q'eswachaka v Peru v oblasti jižních And splétají místní obyvatelé znovu a znovu tak, jak to kdysi dělali jejich předkové. Konstrukci vytvářejí dodnes z čistě přírodních materiálů.

Práce na mostu prý posiluje sociální vazby komunit. Zároveň připomíná a zachovává tradiční kulturní hodnoty krajiny. Most pro místní představuje pouto mezi člověkem a přírodou i mezi tradicí a historií.

Dokument o zapsání mostu na seznam UNESCO předala členům komunity peruánská ministryně kultury Diana Alvarezová. „Myslím si, že to, co jste za ta léta vytvořili, je velice důležité. Tato znalost bude zachována pro všechny Peruánce. Peru nás nikdy nepřestane udivovat svými tradicemi, kulturou a majestátností tohoto místa, kde domorodci vytvářejí most — všichni jsme na vás pyšní,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám