Hlavní obsah

Úkryt s výhledy. Designový bivak v Dolomitech nabízí znaveným turistům přístřeší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poskytnout úkryt před přírodními živly. To je hlavním cílem horské budky, která se od loňského roku nachází v sedle Forcella Marmarole v Dolomitech. Kromě skrýše ale nabízí designový bivak i dechberoucí výhledy do údolí skrze velké panoramatické okno. U něj mohou návštěvníci rozjímat a nabrat síly na další cestu.

Foto: Profimedia.cz

Dolomity (ilustrační foto).

Článek

Bouda nazvaná Fanton stojí v nadmořské výšce 2667 metrů nad mořem. Autorem je italské studio Demogo, které návrh představilo už v roce 2015. Zrealizovalo ho však až o tři roky později.

Bivak stojí přímo nad okrajem srázu, díky panoramatickému oknu proto nabízí návštěvníkům skutečně oslnivé výhledy. Právě zasazení stavby do drsného kamenitého terénu je pro horské turisty velmi lákavé. V případě nepříznivého počasí tu navíc mohou najít přístřeší, uvnitř může zcela zdarma přespat až dvanáct lidí.

Jelikož jde o nouzové ubytování, nenajdou tu návštěvníci toaletu, počítat nemohou ani s tekoucí vodou.

Cesta jen pro zkušené

Dopravit bivak do tak nepřístupného terénu byl podle organizace Club Alpino Italiano poměrně oříšek. Vrtulník, jenž konstrukci převážel, musel vzletět hned několikrát, mise byla totiž dvakrát neúspěšná. Interiér byl dokončen až letos v létě, oficiálně se budka otevřela v srpnu.

„Je to nestabilní rovnováha,“ popsalo studio Demogo vzhled stavby. Nepravidelný tvar může někomu připomenout kus odlomené skály, která leží jen kus od srázu.

Cesta ke stavbě pak může podle studia zabrat až pět hodin. Vzhledem k náročnému terénu ji doporučuje podstoupit jen zdatným a zkušeným vysokohorským turistům.

Až na vrchol. Šestý nejvyšší mrakodrap v New Yorku láká na venkovní výstup

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám