Hlavní obsah

Úchvatné video láká do bujných pralesů i k troskám mayských chrámů

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daleká Guatemala je zemí nevyčíslitelného přírodního i historického bohatství a kultury s hlubokými kořeny v minulosti. Zájem cestovatelů nyní umocňuje nádherné video, které nechala natočit tamní turistická agentura.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Krásy Guatemaly na leteckých záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Deštné pralesy, jezera, vodopády, zelenající se hory i stařičké mayské město zobrazuje zhruba pětiminutové video guatemalské turistické agentury. Nechala ho natočit loni v říjnu a listopadu.

V krátkém snímku je vidět tok řeky Rio Dulce (v překladu Sladká řeka) či aktivní sopka Pacaya vysoká 2552 metrů. Z historických klenotů pak videoprůvodce ukazuje třeba staré město Antigua Guatemala i archeologické naleziště Tikal s ruinami starověkého mayského osídlení.

U naleziště Tikal se zastavíme. Jedná se o zbytky mayského města založeného v 6. století před naším letopočtem. V dobách největšího rozmachu v něm žilo asi 50 tisíc lidí. Přibližně v 10. století našeho letopočtu pak z neznámých důvodů zaniklo. Archeologové tam o mnoho století později našli několik tisíc budov — rozlehlé paláce, pyramidy i termální lázně.

Tikal patří k nejznámějším pokladům Guatemaly. Rozkládá se severu země na území jmenovaném národním parkem. Právem je také od roku 1979 zapsáno na seznamu UNESCO.

Autentickou tvář Guatemaly poznávají cestovatelé mimo jiné také kontaktem s místními domorodci. Pozor byste si při toulkách touto krajinou měli dát na focení. Ne všude je povolené a někdy by vás mohlo dostat i do problémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám