Hlavní obsah

U pobřeží Dubaje má vzniknout obří korálový útes

V Dubaji se chystá další ambiciózní projekt. U pobřeží města má vzniknout obří korálový útes o rozloze až 500 tisíc metrů čtverečních. Kromě jeho významu pro životní prostředí má fungovat i jako turistická atrakce u umělých ostrovů Heart of Europe, uvádí CNN.

Foto: Profimedia.cz

V Dubaji chystají další megaprojekt

Článek

Za projektem stojí developerská společnost Kleindienst Group, která se stará rovněž o výstavbu Heart of Europe, jedné z částí umělých ostrovů nazvaných The World. Cílem je obnova korálových útesů, které vlivem oteplování moře blednou.

Společnost chce využít techniku zvanou fragmentace, kdy se části korálů naříznou malou elektrickou pilou, díky čemuž se mohou potenciálně rozmnožit až stokrát. Koráli budou uložení ve vodních nádržích a bude je monitorovat tým mořských biologů do doby, než vyrostou natolik, aby mohli vytvořit útes.

„Náš institut bude uchovávat a chránit genetickou zásobu korálů v Arabském zálivu,“ vysvětlil předseda Kleindienst Group Josef Kleindienst.

Studie z roku 2018 ukázala, že asi 73 procent korálů ve Spojených arabských emirátech zahynulo kvůli vyblednutí. Podle Kleindiensta je cílem umělých ostrovů Heart of Europe ukázat, že rozvoj infrastruktury i mořský život mohou koexistovat v udržitelném prostředí.

Díky korálovým útesům má být oblast ostrovů více přátelská k přírodě, zároveň půjde o významný vizuální prvek u hotelů a soukromých vil, které se v rámci projektu postaví.

Další rekord. V Dubaji otevřeli nejhlubší bazén na světě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám