Hlavní obsah

U Baham leží temné oko vedoucí do hlubin moře

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslnivě bílý písek a vysoké palmy, které poskytují milosrdný úkryt před slunečním žárem. Ale také tajemné a temné oko, které vede kamsi do hlubin moře. To jsou Bahamy, ostrovy ležící v Karibiku. A právě takzvaná Deanova modrá díra (Dean’s Blue Hole) je jednou z jejich atrakcí. Pro její krásu ji vyhledávají nejen klasičtí rekreanti, ale především potápěči.

Foto: Profimedia.cz

Deanova modrá díra byla ještě před loňským létem považována za nejhlubší na světě.

Článek

Modrým dírám udává název velký kontrast tyrkysové a temně modré barvy, která je pro ně charakteristická. Jedná se o zatopené závrty, ten na Bahamách je druhý nejhlubší mořský na světě — sahá do hloubky 202 metrů.

Tajemné oko navíc obklopuje panenská příroda, skalnaté pobřeží s písečnou pláží, které dodává celému místu na atraktivitě a především popularitě.

Zatímco klasičtí dovolenkáři si vystačí s koupáním a sluněním kolem okouzlujícího přírodního úkazu, potápěče lákají především útroby a jeskyně, které leží pod hladinou moře.

Foto: Profimedia.cz

Závrt láká hlavně potápěče.

Mnohem známějším příkladem modré díry je ovšem jiná příbuzná, která ale také leží v Karibiku. Je jí Velká modrá díra ve vodách Honduraského zálivu u Belize. Oproti té Deanově je její tvar mnohem více pravidelný.

Úplně nejhlubším slanovodním závrtem je ovšem Dračí díra v Jihočínském moři, která byla objevena teprve loni v létě. Do té doby držela prvenství díra u Baham. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám