Hlavní obsah

U albánského pobřeží leží starověký poklad. V budoucnu půjde o turistické lákadlo

Novinky, mšv

U pobřeží Albánie se ukrývá poklad. A to doslova. Na dně moře nedaleko města Saranda totiž leží stovky nejrůznějších předmětů, které zde skončily zřejmě při ztroskotání lodí. Jedná se hlavně o džbány a amfory z terakoty, jejichž stáří se odhaduje i na 1600 let, píše agentura AP. V budoucnu by z místa mohla být vyhledávaná lokalita po turisty - potápěče.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na potápěče čeká na dně moře u Albánie pokladVideo: AP

 
Článek

Starověký poklad prozatím zkoumají profesionální potápěči, kteří promýšlejí, jak ho nejlépe prostudovat a ochránit. Lokalita by se totiž do budoucna mohla zpřístupnit turistům a stát se velkým lákadlem pro amatérské potápěče a případné nadšené průzkumníky. Albánie totiž patří mezi země, jejichž pobřežní podmořské oblasti jsou jen velmi málo probádané, uvádí AP.

Na dně moře podle dosavadního zkoumání leží nejrůznější hliněné džbány a amfory, ve kterých se převážel olivový olej a víno mezi severní Afrikou a Římským impériem. Kromě toho na dně spočívají také nejrůznější vraky, které pamatují obě světové války, to vše prodchnuté úžasným podmořským životem. Vzhledem k neporušenosti představuje Albánie velmi panenskou, respektive nedotčenou lokalitu pro potápění.

„Z toho, co jsem dosud viděl, je prakticky nemožné nenarazit skoro každých pět metrů na něco úžasného. Jak z kulturního, tak historického hlediska,“ tvrdí výzkumník Derek Smith. „Myšlenka ukázat návštěvníkům toto podvodní dědictví Albánie je vlastně úplně nová, protože o bohaté historii, která se zde ukrývá, se toho v minulosti mnoho nevědělo. Já sám jsem do projektu zainteresován 12 let a podařilo se nám v rámci velkých expedic zmapovat už množství vraků a dalších pokladů,“ dodává.

Nejdřív experti, pak turisté

Albánie se jako země plně otevřela turistům v roce 1990. Ale i samotný rozvoj pobřežních letovisek je pozvolný. I z tohoto důvodu chtějí experti nejdřív dno moře sami prozkoumat a zjistit, jak ho nejlépe ochránit, než k němu pustí i běžné turisty.

„Řekl bych, že v blízké budoucnosti by toto dědictví měli zkoumat především akademici a výzkumníci. Teprve poté by se oblast mohla zpřístupnit pro potápěčský a turistický sektor,“ uzavírá Smith.

Reklama

Výběr článků

Načítám