Hlavní obsah

Tyrolská trojčata: Serfaus–Fiss–Ladis

Právo, Roman Zvarič

Moderní a zároveň útulný a příjemný lyžařský region Serfaus–Fiss–Ladis tu pokrývá svahy u stejnojmenných městeček, která se prostírají na prosluněné náhorní planině v nadmořské výšce zhruba 1200–1400 metrů nad údolím řeky Inn.

Foto: Profimedia.cz

Serfaus v Tyrolsku

Článek

Region známý také pod zkratkou SFL leží asi 90 km západně od Innsbrucku mezi pohořími Samnaun a Ötztal. Podle statistik zde slunce svítí více než 2000 hodin za rok a Serfaus–Fiss–Ladis je tak jednou z nejslunečnějších oblastí Alp.

Středisko je velmi rozlehlé, vyznavačům zimních sportů nabízí 212 km sjezdovek na 450 hektarech, hustou síť osmašedesáti lanovek a vleků a nekonečné terény pro freeride. Na své si tu přijdou lyžaři všech úrovní, snowboardisté a hlavně rodiny s dětmi.

Ranní „manšestr“

Ze tří městeček vede vzhůru celkem sedm lanovek. V propagačních materiálech se možná dočtete, že jezdí od devíti hodin. To však platí pro lanovky v horní části resortu. Komperdellbahn v Serfausu je v provozu už od 8:30, stejně jako Sonnenbahn, který spojuje Ladis a Fiss.

Foto: Profimedia.cz

Ladis

Schönjochbahn ve Fissu jezdí od 8:45. Je proto dobré nelenit a přivstat si – většina lyžařů doráží až na devátou – a užít si pár ranních jízd na netknutém „manšestru“.

Černočervená spleť

Vyznat se v obrovském a spletitém středisku s mnoha traverzy zabere nějaký čas. Základní orientaci však usnadňují šipky a informační tabule s názvy městeček, a tak není nutné pamatovat si čísla sjezdovek, kterých je zde 163.

Většina areálu je orientována na jih, nejvyšším bodem oblasti, kam se dostanete na lyžích, je Masnerkopf (2828 m). V Serfausu končí silnice. Pokud nejste ubytováni přímo v obci, využijte záchytné parkoviště na kraji města, odkud k lanovkám vede metro.

Středem lyžařské oblasti nad Serfausem je Komperdell (1980 m). U komplexu budov se rozprostírá obří dětská cvičná louka se snowparkem, pojízdnými koberci, brankami a mnoha dalšími „vychytávkami“.

Rodinám se samostatně lyžujícími dětmi tady slouží sjezdovka č. 99 s lanovkou Familienbahn. Nad Komperdellem se tyčí pohoří Ladiz (2351 m), odkud se řítí dolů hned pět černých sjezdovek (č. 124 až 128) a ještě více spletitých červených tratí.

Další míří z opačné strany Ladizu až k samému okraji resortu, kde se ti odvážní mohou spustit po krkolomné černé č. 145 Pezid Vertikal, jejíž sklon dosahuje až 60 procent.

Další půltucet sjezdovek míří na Komperdell z vrcholu Plansegg (2376 m). Mezi nimi vyniká červená č. 104 s táhlými zatáčkami, na niž navazuje modrá č. 90. Společně tvoří jeden z mnoha sjezdů, na nichž překonáte převýšení kolem 1000 m.

Tam i zpět

Centrem „fissovské“ části resortu je Möseralm (1820 m), kde se sbíhá většina zdejších členitých sjezdovek. Na rozježdění je tady ideální červená č. 64 s umělým osvětlením pro večerní lyžování a sáňkování. Začátečníci se vyřádí na modré č. 65, pro zkušené lyžaře jsou výzvou černé č. 55 a 56 a ski-route č. 57, příhodně pojmenovaná Kamikadze.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Fiss z kabinkové lanovky

Z červených stojí za zmínku č. 50, č. 60 nebo úplně rovná dálnice č. 80, která přejíždí do Serfausu. Lanovkou Schönjochbahn vyjedete na vrchol Bergdiamant Schönjoch (2436 m), po jehož severním svahu se táhne desítka širokých červených tratí a tři černé sjezdovky. Po panoramatické č. 7 se můžete vydat na okružní jízdu zpět do Fissu nebo z ní odbočit a pokračovat do Ladisu.

Tam vede jediná další sjezdovka – modrá č. 1. Startuje z dětského areálu Bertas Kinderland a projíždí kolem indiánské vesnice a městečka z Divokého západu, kde malí lyžaři mezi výukou plní další úkoly.

Informace na cestu

Z Prahy přes Mnichov a Innsbruck do SFL je to asi 560 km a cesta zabere něco přes šest hodin. Z Brna přes Mikulov, Salcburk a Innsbruck je to kolem 680 km. Desetidenní dálniční známka v Rakousku přijde na 8,80 eura (240 Kč).

Skipasy

Cena skipasu: 1/3/6 dnů od 45/118/205 eur (1220/3190/5540 Kč).

Užitečným průvodcem po resortu je mobilní aplikace SerfausFiss-Ladis. Nabízí předpověď počasí, tipy na ubytování, aktuálně otevřené/zavřené sjezdovky a lanovky nebo mapu, která i v off-line režimu zobrazí vaši polohu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám