Hlavní obsah

Turisté vzali na závěr sezony hrad Velhartice útokem

Stovky lidí minulý víkend využily poslední letošní příležitost navštívit státní hrad a zámek Velhartice na Klatovsku. I přes omezení kvůli pandemii koronaviru se sezona vydařila. Národní kulturní památka i navzdory zkrácené sezoně uvítala víc lidí než v loňském rekordním roce a také více než v poslední sezoně před koronavirovou epidemií 2019.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Hrad Velhartice

Článek

Pro zaměstnance správy hradu ale práce nekončí. Čeká je minimálně měsíční usilovná práce na zazimování objektu, informoval kastelán Matěj Mejstřík.

„V sobotu na tradiční zamykání hradu přišlo kolem 700 lidí, dnes je krásné slunečné počasí a máme už přes 200 návštěvníků,” řekl Mejstřík, podle kterého se letošní návštěvnost bude pohybovat kolem 51 000 lidí. V roce 2019 navštívilo Velhartice přes 46 400 lidí a loni dosud rekordních 50 118.

„O letních dnech byla návštěvnost o něco menší než loni, ale měli jsme o něco delší sezonu než loni. Hlavním lákadlem byla určitě naše nová výstava věnovaná třicetileté válce," uvedl kastelán.

Přípravy na zimu

Protože se jedna z nejnavštěvovanějších památek v Plzeňském kraji neotevře na adventní nebo novoroční akce, musí se zazimovat. Na gotickém hradě je třeba zvednout padací mostky na obou koncích obloukového kamenného mostu, který spojuje gotický Rajský dům s věží Putnou, ale nepřiléhá ani k jednomu objektu. Přechod zajišťují padací lávky, které je třeba před zimou zvednout do pohotovostní polohy, jinak by v nepříznivém počasí trpěly.

Nejviditelnějším opatřením je ochrana renesančního zámeckého křídla před silným šumavským větrem a sněhem. Kastelán a jeho pomocníci čelo zámku překryjí třemi desítkami dlouhých polykarbonátových desek, kterými zakryjí arkádovou chodbu v prvním patře. Uvnitř objektu je třeba se postarat o inventář, který by těžce snášel zimu v místnostech. Vše se také musí otřít a zbavit prachu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám