Hlavní obsah

Turisté mají Česko v oblibě, přijíždí více Němců i Francouzů

Právo, Jiří Novotný

Celkový počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních v České republice se za letošních prvních šest měsíců zvýšil ve srovnání se stejným loňským obdobím o 3,6 procenta na 9,763 milionu. Přibylo nejen tuzemských, ale i zahraničních turistů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Z těchto hostů bylo 4,967 milionu z ciziny a 4,796 milionu domácích návštěvníků. Počet nocí, kteří hosté v ubytovacích zařízeních v prvním pololetí strávili, se zvýšil na celkem 24,793 milionu, tedy o 2,5 procenta.

Z hlediska vývoje návštěvnosti bylo už tradičně úspěšnější druhé čtvrtletí, v němž ubytovací zařízení hostila 5,8 milionu lidí, o čtyři miliony více než v tom prvním.

„Na návštěvnosti se tedy negativně nepodepsal ani letošní chladný a deštivý květen,“ uvedl vedoucího oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ Pavel Vančura.

Zatímco návštěvnost hotelů se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšila o 4,7 procenta, v penzionech se ubytovalo o 7,4 procenta více osob a kempy přivítaly o 4,7 procenta více hostů než za stejné loňské období.

Britů a Korejců dorazilo méně

Regionálně přibylo návštěvníků ve třinácti krajích a pokles zaznamenala pouze Vysočina. Naopak největší meziroční přírůstek zaznamenaly Liberecký, Olomoucký a Pardubický kraj.

„Z pohledu top 10 jsme největší nárůst zaznamenali v počtu hostů z Německa a Francie. Naopak počet turistů z Velké Británie a Jižní Koreje klesl,“ informoval Vančura.

Pokud jde o pololetní bilanci, německých turistů přijelo do ČR 979 tisíc, Slováků 343 tisíc a Poláků přes 323 tisíc. V žebříčku návštěvnosti za nimi dále následovali Číňané, Američané, Rusové, Britové, Jihokorejci, Italové a Francouzi. Dynamika příjezdů z Číny se ale v porovnání s loňským dvojciferným zvyšováním ve druhém čtvrtletí snížila na 1,1 procenta.

V tržbách služeb jen nepatrný růst

Český statistický úřad zveřejnil také data o vývoji tržeb poskytovatelů služeb. Ty ve druhém čtvrtletí v meziročním srovnání stouply jen o 0,9 procenta a ve srovnání s letošním prvním kvartálem stagnovaly.

„Celkový růst tržeb ve službách nejvíce ovlivnil vývoj v informačních a komunikačních činnostech. Poprvé od třetího čtvrtletí 2016 však klesly tržby v dopravě a skladování,“ sdělila ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Na poklesu tržeb v dopravě a skladování o 1,4 procenta se podílela všechna odvětví s výjimkou poštovních a kurýrních činností. Projevil se ale i ve vodní, pozemní, potrubní a letecké dopravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám