Hlavní obsah

Turisté letos odvezli ze Sardinie už šest tun písku. Neodrazují je ani pokuty

Odvézt si písek jako suvenýr z dovolené se mnohým turistům zdá lákavé. Ze sardinských pláží ho podle lokální organizace letos zmizelo už kolem šesti tun, přestože za jeho vyvážení z ostrova hrozí lidem tučné pokuty. Jen za červen úřady vyšetřovaly 41 osob za krádež asi sto kilogramů písku.

Foto: Profimedia.cz

Turisté s pískem z pláží často obchodují.

Článek

Odvážet si ze Sardinie písek, oblázky nebo lastury je od roku 2017 nelegální. Přesto mnoho turistů zákon porušuje, za krádež jim přitom hrozí pokuta ve výši až tři tisíce eur, přes 76 tisíc korun.

Podle aktivistické skupiny Sardegna Rubata e Depredata odvezli turisté v letošním roce už odhadem šest tun písku. Vlivem pandemie odcizené množství klesá, přesto úřady v červnu zaznamenaly 41 osob, které kvůli krádežím asi sto kilogramů písku vyšetřovaly.

Chtějí si připomenout dovolenou

Místní vláda kvůli lidem nerespektujícím pravidla vytvořila i video, v němž se turisty snaží od sbírání písku či lastur odradit. Hlavním mottem kampaně se stal slogan „Sardinie: odneste si ji ve svém srdci a pouze v něm”.

„Většina lidí nemá skutečný motiv,“ komentuje krádeže jeden z členů zmiňované skupiny Sardegna Rubata e Depredata. „Pravděpodobně chtějí ohromit přátele či rodinu, znovu prožít emoce ze své dovolené nebo si snad vyzdobit akvárium.“

Velkým tahákem pro turisty je růžový písek na pláži Budelli, uvádí server Independent. Návštěvníci sem přitom ani nesmějí, a to už od roku 1994, kdy se pláž stala součástí národního parku. Aktivisté přesto nalezli na internetu snímky pytlů s růžovým pískem, které se někteří lidé snaží prodat.

V Pompejích zpřístupnili starověký fast food

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám