Hlavní obsah

Trojnožka i sloní zadek. Nová pražská rozhledna Doubravka upoutá už svým tvarem

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Unikátní kombinace rozhledny a uměleckého díla vyrostla v parku Čihadla na Praze 14. Tato nezvyklá trojnožka se jmenuje Doubravka, veřejnosti se otevřela v polovině června a je první veřejně přístupnou rozhlednou od dokončení Žižkovského vysílače. Na Doubravku, která se tyčí nedaleko Černého mostu, se nyní díky kameře Novinek můžete podívat i z ptačí perspektivy.

Rozhledna Doubravka na Praze 14 láká na nevšední výhledVideo: Novinky

 
Článek

Doubravka je přes 23 metrů vysoká a z jejího vrcholu lze vidět okolí Černého mostu či sídliště Kyje.

Zvláštní je hlavně její konstrukce: je celá postavena z ocelových svorníků a z mladého akátového dřeva, kterého bylo na celou rozhlednu třeba více než čtyři kilometry. Na vrchol rozhledny, který je ve výšce dvaceti metrů, se vejde najednou devět lidí. Pro veřejnost je přístupná od 15. června.

Za nápadem postavit v Čihadlech rozhlednu stojí místní starosta Radek Vondra (TOP 09). Ten přesvědčil developerskou společnost Landia Management, jež v okolí staví novou rezidenční čtvrť, aby projekt zafinancovala. Výslednou podobu dal rozhledně tým z Huti Architektury pod vedením uznávaného architekta Martina Rajniše, jenž stojí například za Obchodním domem Máj na Národní třídě.

„Doubravka vznikla v rámci oživení přírodního parku Čihadla. Byl to nápad starosty Vondry a lidí z Landie, které napadlo, protože tam nedaleko staví bytové domy, dát dar městu. Vymysleli si soutěž na rozhlednu, z které bude vidět široké okolí celé Prahy 14,“ vysvětlil Novinkám architekt a spoluautor Doubravky David Kubík.

Foto: Novinky

Rozhledna Doubravka má nezvyklý tvar trojnožky.

Sloní zadnice

Zvláštní tvar se inspiroval lidským tělem, nohy tak připomínají tvarem lýtka. Díky tomu si však rozhledna vysloužila i několik posměšků, jako třeba že vypadá jako zadek slona. „Ohlasy jsou různé podle lidí, kteří ji hodnotí. Slyšel jsem i o jiných zadnicích než sloních. Já to nehodnotím tak. Když je sloup zatížen tlakem, tak největší průhyby jsou uprostřed, takže tam je noha nejširší,“ vysvětlil Kubík pro Novinky s tím, že celá rozhledna vychází z pyramidové konstrukce.

Místní zatím o rozhledně moc neví, avšak ti, kterých se Novinky zeptaly, jsou s novou atrakcí spokojení. „Bydlím na Praze 14 a myslím, že to je super věc. Něco takového tady chybělo,“ řekl na kameru Novinkám jeden z místních obyvatel.

„Jsme mile překvapeni, je to takový další výletní bod pro rodiny,“ pochválila Novinkám rozhlednu další obyvatelka Prahy 14, podle které je škoda, že mnoho lidí zatím o rozhledně netuší.

Rozhlednám dávají ženská jména

A proč rozhledna nese právě jméno Doubravka? „Dáváme rozhlednám ženská jména, protože jsou ženského rodu. Už jsme udělali Máminku či Báru. Na těch Čihadlech rostou duby, takže Doubravka je logická,“ vysvětlil Novinkám Kubík.

Na její stavbu, jež dohromady vyšla na tři a půl miliónu korun, přispěli i zájemci, kteří si přímo v rozhledně mohou koupit svůj schod. Těch je tam dohromady 98. „Dárci, kteří si stále ještě mohou koupit schod, věnovali a věnují půl miliónu,“ uvedl Kubík. Zbytek částky podle Kubíka věnoval právě developer.

Stavba rozhledny začala už v létě minulého roku, kvůli deštivému podzimu s jejím dokončením museli počkat až na jaro. Paradoxně silné sucho, které Česko už od začátku jara trápilo, pomohlo dokončení rozhledny urychlit  „Díky suchům jsme ji během dvou měsíců dokompletovali,“ dodal Kubík.

Reklama

Výběr článků

Načítám