Hlavní obsah

Tisíce litrů barvy změnily chudinskou čtvrť k nepoznání

Novinky, fis

Na zdech zašedlých domů, kaskádovitě umístěných ve svahu, vzniklo v mexickém Las Palmitas jedno velké umělecké dílo. Přehlédnout ho nelze ani zdálky, efekt přineslo však nejen vizuální.

BEZ KOMENTÁŘE: Mexická chudinská čtvrť se proměnila k nepoznání pod rukama umělcůVideo: Germen Crew

 
Článek

V sousedství města Pachuca v centrálním Mexiku oblékli pouliční umělci tamní chudinskou čtvrť do duhového kabátu. Komunita v Las Palmitas se potýkala s vysokou kriminalitou a lidé tam příliš nedrželi pospolu. Věřte, nebo ne — díky novému vzhledu domů se mnohé změnilo.

Mexickou vládou podporovaný projekt dostala na starosti skupina pouličních umělců Germen Crew. Její členové strávili ve spolupráci s místními obyvateli 14 měsíců nad proměnou vzhledu více než 200 domů a potažmo celé komunity.

Na duhu, která opticky všechny domy propojila do jednoho objektu, padlo okolo 20 000 litrů barvy. Výsledek působení veselých barev na lidskou psychiku se dostavil rychle. Podle britského deníku The Guardian si místní nový vzhled svých domovů pochvalují. Nejenže se jim líbí ona pestrá barevnost, ale také se v místě snížila kriminalita, sousedé si spolu více povídají a děti mohou trávit čas venku, protože jim nehrozí takové nebezpečí jako dříve.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám