Hlavní obsah

Tipy na víkend: Regiony zvou na dobroty z borůvek a mrkve

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí srpnový víkend se ponese zejména ve znamení jídla a pití. V Praze můžete vyrazit třeba na čajový festival nebo ochutnávku vína. Pokud chcete ochutnat dobroty z mrkve, vyrazte do obcí Zliv nebo Polná. Pochoutky z borůvek budou hrát prim v Malé Morávce a tuzemská i zahraniční vína ochutnáte v Brně.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte do Malé Morávky v Moravskoslezském kraji, kde budete moct ochutnat nepřeberné množství borůvkových dobrot. Ilustrační foto

Článek
Praha

Výstava obrazů

Baví vás umění? Do konce srpna můžete navštívit výstavu Bratrské variace v Jindřišské věži, za níž stojí dvojice známých malujících lékařů z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny IKEM Pavel a Petr Wohlovi. Více informací najdete na Facebooku.

Čajový festival

Vychutnejte si oázu klidu a harmonie, ve kterou se o víkendu promění Vyšehrad prostřednictvím festivalu Čajomír Fest. Návštěvníci se mohou těšit na degustace čajů různých druhů a chutí, ale také na bohatý doprovodný program v podobě hudebních vystoupení či soutěží. Chybět nebude ani občerstvení v podobě vegetariánských a veganských pokrmů. Více informací najdete na Facebooku.

Kulturní piknik

Seznamte se s kulturami z nejrůznějších koutů světa. V Náprstkově muzeu čeká v sobotu skutečně bohatý program, který v průběhu odpoledne nabídne například indonéskou hudbu nebo ukázky tanců z Afriky, Mexika či Japonska. V přednáškovém sále je připraveno několik workshopů, včetně výuky tanga, a po celý den budete moci odlišné kultury poznávat i s pomocí chuťových pohárků. Podrobný program najdete zde.

Vinný košt

Vyrazte na premiérový ročník vinného koštu na Střeleckém ostrově. V komorní atmosféře ochutnáte výrobky od šesti českých a moravských vinařství, které doprovodí moderní gastronomie. Zážitek v pěkném prostředí doplní také hudební program, který je nachystán na celou dobu konání akce. Další informace zde.

Středočeský kraj

Dožínky ve skanzenu

Přeneste se do 19. století a zjistěte, jak naši předci oslavovali dožínky, svátek k ukončení žní. V Muzeu lidových staveb v Kouřimi na vás čekají názorné ukázky sečení obilí a vázání snopů, které si budete moci i vyzkoušet. V tradiční peci se bude také péct a všechny výrobky budete moci ochutnat. Třikrát během dne pak skanzenem projde dožínkový průvod. Více informací zde.

Setkání veteránů

O víkendu se v Kutně Hoře uskuteční tradiční setkání veteránů vyrobených do roku 1936. Celá akce se ponese v historické atmosféře, nebude proto chybět ani dobová móda. Přehlídku doplní také hodování s ochutnávkou regionálních potravin či kuchařskou show. O hudební doprovod se postarají například Minus 123 Minut nebo Pokáč. Další informace zde.

Jihočeský kraj

Mrkvové slavnosti

Mrkev bude hrát prim při slavnostech, které se v sobotu uskuteční v obci Zliv. Hlavní roli bude mít jídlo z této zeleniny, těšit se můžete třeba na mrkvový dort, zmrzlinu nebo nejrůznější zdravé šťávy. Doprovodný program pro ty, kteří zrovna nebudou hodovat, nabídne zábavu pro všechny generace, závěrem se uskuteční také ohňostroj. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Barokní den

Přeneste se do baroka. Již třetím rokem se na zámku v Manětíně uskuteční festival, který představí toto historické období. Kromě volných prohlídek památky se můžete těšit na množství zajímavých aktivit, kromě ukázek řemesel nebo divadelních představení to bude také občerstvení jako ze zámeckých hostin, v hlavním sále proběhne také kytarový koncert. Více zde.

Karlovarský kraj

Česko-saské slavnosti

Třetí srpnovou sobotu se v Aši uskuteční Česko-saské slavnosti, na kterých na návštěvníky čeká spousta stánků s nejrůznějšími výrobky a dobrotami, ale také hudební program. Ten nabídne například Dalibora Jandu či Heidi Janků. V nabídce budou piva z pivovarů v Aši, Kynšperku, Kraslic či Rehau, akce bude zahájena průvodem. Další informace naleznete zde.

Ústecký kraj

Chutě pralesa

Zoo není jen pro děti. V sobotu se v té ústecké mohou pobavit a přiučit i dospělí. V rámci Mezinárodního dne orangutanů se dozvíte, jaké bohatství se ukrývá v tropických pralesech, včetně ukázky exotických produktů jako například koření nebo ovoce. Opomenuta nebude problematika palmového oleje, kvůli jehož výrobě trpí nejvíce právě obyvatele deštných lesů. Další informace zde.

Liberecký kraj

Běžecký závod

Putovní běžecký závod RunTour se v sobotu přesouvá do Liberce. Není důležité, zda jste začátečník, nebo profesionál, zúčastnit se můžete v obou případech. Připraveny jsou dvě hlavní trasy, jedna na pět kilometrů a druhá na deset. Místem konání budou Lidové sady a přilehlé lesy, což v období vysokých teplot přijde vhod nejednomu běžci. Na závod je stále možné se registrovat zde.

Královéhradecký kraj

Keramické trhy

V sobotu ožije nábřeží v Hradci Králové tradičními lidovými řemesly. Budete moci nahlédnout do ateliérů keramiků, sklářů a hrnčířů a jejich výrobky případně zakoupit. Bohaté spektrum nabídne dekorovanou keramiku, kameniny, mísy, vázy, smaltované sklo a mnoho dalšího. Trhy doplní pestrá nabídka občerstvení a hudební doprovod. Další informace zde.

Pardubický kraj

Festival chutí a vůní

Pokud vás bude o víkendu honit mlsná, vypravte se na pardubický zámek. Uskuteční se na něm třetí ročník Festivalu chutí, vůní a řemesel, který nabídne vybrané delikatesy i nápoje napříč českými regiony. Své produkty přijedou prezentovat také řemeslníci, proběhne rovněž několik workshopů, při nichž se českému řemeslu podíváte blíže na zoubek. Další informace najdete zde.

Vysočina

Mrkvancobraní

Ve znamení mrkve se ponese třetí ročník Mrkvancobraní v Polné. Kromě mrkvanců, podle nichž je akce pojmenovaná, budete moci ochutnat i další jídla z této zeleniny, ale nebude chybět ani kulturní program v podobě několika hudebních vystoupení. Soutěživí jedinci se mohou navíc zapojit do klání o nejlepší mrkvanec. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Výstava vín

Přijďte strávit příjemné odpoledne s víny na Novou radnici v Brně. Připraveno bude více než 250 vzorků tuzemských i zahraničních, čekají vás i ukázky takzvaného sabrage sektu a další zajímavosti. Atmosféru dokreslí cimbálová muzika nebo tanečníci souboru Věčně mladý Danaj ze Strážnice. Vstupné je 250 korun a zahrnuje katalog, skleničku a prvních 12 žetonů na degustace. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Tajemná Indonésie

Navštivte svět deštných pralesů a orangutanů. Na olomouckém výstavišti Flora je až do konce října otevřená expozice Tajemná Indonésie, která vás zavede na Novou Guineu nebo Šalamounovy ostrovy. Ale nejen prostřednictvím fotografií, ale téměř opravdové džungle, která v prostředí palmového skleníku vyrostla. Seznámíte se také s kulturami, které oblast Indonésie obývají. Více zde.

Zlínský kraj

Na slovácká vína

Přijeďte ochutnat nejlepší vína regionu. V Polešovicích se uskuteční 11. ročník soutěže Top Víno Slovácka, kde se bude oceňovat deset nejlepších vín kraje. Všechny produkty budete moci degustovat, pro hladové krky bude připraveno i občerstvení, v neposlední řadě také kulturní program. Po vyhlášení výsledků bude možnost navštívit sklepy místních vinařů. Více informací zde.

Moravskoslezský kraj

Borůvkové hody

Kynuté borůvkové knedlíky a mnoho dalších dobrot si budete moct vychutnat na Borůvkových hodech, které se o víkendu uskuteční v Malé Morávce a Karlově pod Pradědem. Borůvkové speciality nabídne celkem 13 místních restaurací. Na své si ale přijdou i masožravci. Kromě toho bude možnost pořídit si záběry na celé údolí z paluby vrtulníku, své místo v něm si lze předem zarezervovat. Další informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám