Hlavní obsah

Tipy na víkend: Poznejte chutě Asie, oslavte den tance

Novinky, mšv

První z květnových prodloužených víkendů láká na několik gastronomických akcí. V Praze můžete vyrazit za poznáváním chutí asijské kuchyně, v Brně se kromě ní můžete těšit i na kuchyni evropskou. Mnohde se také konají sportovní a pohybové akce, kromě běžeckých závodů je to třeba oslava mezinárodního dne tance, kde si sami můžete vyzkoušet několik stylů nebo se pokochat nejrůznějšími ukázkami.

Foto: Profimedia.cz

V Praze můžete ochutnat speciality z nejrůznějších asijských zemí, třeba z Indie. Ilustrační foto

Článek
Praha

Asijská gastronomie

Do tajů asijské kuchyně se můžete nechat zasvětit v sobotu na další z oblíbených gastronomických akcí na smíchovské náplavce. Asia Food Fest se uskuteční již potřetí a nabídne delikatesy a speciality z Thajska, Vietnamu a dalších dálnovýchodních zemí, ale také z Gruzie, Libanonu či Ruska. V rámci doprovodného programu bude návštěvníkům představen například tradiční čajový obřad nebo čínská medicína. Více najdete zde.

Pražský majáles

Začátek května přináší také dobu tradičních jarních majálesů. Ten pražský se uskuteční už v sobotu na letňanském výstavišti, a kromě průvodu a volby krále a královny se můžete těšit především na bohatý hudební program. Letos se na akci objeví například Marpo a Troublegang, skupiny Jelen či Vypsaná fixa, Aneta Langerová nebo také Majk Spirit. Podrobnosti najdete zde.

Divadlo a hudba

V sobotu začíná v Praze festival divadla a hudby, který potrvá až do 18. května. Vyšehraní vstupuje letos už do 14. ročníku a na letošek je přichystán skutečně pestrý výběr. Těšit se můžete na činohru, muzikál, poezii, z hudebních žánrů na blues, country i jazz. Program k akci naleznete zde.

Středočeský kraj

Větrání kol

Jarní vyjížďka na kolech neboli kostelecké kolvětrání proběhne tuto sobotu. Vyjíždí se v 10:30 hodin z náměstí v Kostelci nad Černými lesy a na výběr je hned několik tras. Kdo se necítí na delší, může vyrazit třeba jen na 10kilometrovou. Podrobnější informace najdete zde.

Vinná noc

Pro milovníky vína je ze soboty na neděli nachystána opojná Vinná noc. Během ní budete moci poznat památky města Mělníka, ale i kvalitu zdejších vín. Akce proběhne na Náměstí míru, v přilehlé Svatováclavské ulici a na zámku. Jako tradičně je vstupenkou sklenička za 60 korun. Více se o degustaci dozvíte zde.

Jihočeský kraj

Na kole nebo po vlastních

Jaro vybízí k pohybu. Pokud souhlasíte, můžete vyrazit krajem rybníků na dálkový pochod nebo vyjížďku na kole. Již 41. ročník této akce se uskuteční v sobotu a trasa povede CHKO Třeboňsko. Start i cíl jsou ve sportovním areálu U Hokejky ve Veselí nad Lužnicí. Nejdelší pěší trasa měří 50 kilometrů, nejdelší cyklistická 130. Další informace můžete najít zde.

Plzeňský kraj

Festival vína

Za kvalitními víny můžete o prodlouženém víkendu vyrazit také do Plzně. Tamní festival vína proběhne hned v sobotu a v jeho rámci ochutnáte to nejlepší z produkce 20 tuzemských vinařství. Kromě toho se ale můžete těšit také na vybrané delikatesy a soutěže o hodnotné ceny. O hudební program akce se postará například Marek Ztracený, odpoledne živá cimbálovka. Více zde.

Karlovarský kraj

Zpívající fontána poprvé

Po dlouhé zimní pauze se Zpívající fontána v Mariánských Lázních opět rozezní. Stane se tak tradičně v neděli v 21:00 hodin. Za nočního osvětlení si budou moci zájemci vyslechnout hned tři skladby, od Petra Hapky, Petra Iljiče Čajkovského a Vangelise. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Májové slavnosti

V pondělí se v Radonicích uskuteční kulturně společenské Májové slavnosti. Kromě vystoupení Václava Noida Bárty či komičky Zuzany Bubílkové, se můžete těšit na výstavu fotografií Doupovska, železniční modely nebo středověké palné zbraně. Slavnosti mají ovšem mnohem více doprovodných akcí, návštěvníci mají možnost proletět se vrtulníkem nebo projet na čtyřkolkách. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Mezinárodní den tance

Sobota je mezinárodním dnem tance. U této příležitosti se uskuteční oslava těla a pohybu i v Liberci, konkrétně v Krajské vědecké knihovně. Pokud dostanete chuť se pořádně zavlnit, nenechte si ujít tančírny či otevřené workshopy nejrůznějších tanečních stylů. Program bude rovněž nabitý ukázkami. Ať už vám učaruje tango, salsa, swing nebo standard, nudit se určitě nebudete. Více informací naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Noční běh

Jeden ze závodů série Night Run se počtvrté uskuteční v Hradci Králové již tuto sobotu. Na výběr je ze dvou tras, delší desetikilometrové a kratší pětikilometrové — obě ovšem vedou centrem města a přilehlým okolím podél Labe. Přijďte rozsvítit Hradec a ještě se parádně protáhnout a provětrat. Kompletní informace najdete zde.

Pardubický kraj

Lázně ducha

Pobyt v Litomyšli prý příznivě působí na duševní zdraví. Na vlastní kůži se o tom můžete přesvědčit při zahájení letošní lázeňské sezóny po celý víkend. Ve městě se uskuteční mnoho akcí, těšit se můžete například na hudební program či tančírnu, v neděli — pokud bude přát počasí - na brunch v zámeckém parku. Mimo to bude zvýhodněné vstupné na zámek pro ty, kteří dorazí v lázeňských kostýmech. Podrobnosti zde.

Vysočina

Výstava zahrad

Máte domek se zahrádkou a chcete se nechat inspirovat nejnovějšími trendy? Nebo si chcete zkrátka jen odvézt nějaké nové přírůstky do bylinkové či květinové úrody? Od pátku do neděle se v Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě koná výstava Zahrada, která vám výše zmíněné nabídne. Připraven je i doprovodný program. Další informace najdete na Facebooku.

Jihomoravský kraj

Ochutnej svět

Jak chutná Francie, Kavkaz, Nepál či Řecko můžete zjistit v sobotu na akci s názvem Ochutnej svět. Gastronomický festival, který vám představí tradiční kuchyně a pokrmy z blízkých i vzdálených zemí naší planety, se uskuteční na brněnské Malé Americe. Na své si přijdou i milovníci zdravé či bezmasé stravy, kteří zde najdou raw pochutiny nebo vegetariánská a veganská jídla. Detaily naleznete zde.

Olomoucký kraj

Procházka za rostlinami

Na příjemnou procházku můžete vyrazit v neděli mezi Ostružnou a Brannou. Ústředním tématem budou mechorosty a lišejníky, které budete na cestě míjet. Zájemci o exkurzi musí nejprve zaslat přihlášku, sraz zájemců je pak na železniční stanici v Ostružné. Více zde.

Zlínský kraj

Gulášový festival

Třetí ročník chutného Gulášového festivalu v Ostrožské Nové Vsi se uskuteční již v sobotu. Prověřte své chuťové pohárky testováním nejrůznějších verzí těchto tradičních pokrmů. Začátek akce je v 11:30 a výherce bude vyhlášen kolem 15:00 hodiny. Kromě pořádného provětrání chuťových buněk se můžete těšit také na tombolu. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Město objektivem

Patří mezi některou z vašich vášní fotografování? Pak se přihlaste na malý minikurz, který proběhne v sobotu ve Frýdku-Místku. Při tematickém dni s průvodcem objevíte zákoutí města skrze objektiv a tři z vašich fotografií můžete poté zaslat ke zhodnocení vedoucímu workshopu. Výherce získá malou odměnu. Další informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám